Cea Mai Bună Vopsea Lavabilă Antimucegai Cu Ioni De Argint – 2024

Care este cea mai bună vopsea lavabilă antimucegai cu ioni de argint?

Vopseaua lavabilă antimucegai cu ioni de argint de la Kober este considerată cea mai bună opțiune pentru 2024. Aceasta oferă protecție împotriva mucegaiului și a umidității, fiind ideală pentru spațiile interioare și exterioare. 

Introducere

Când vă gândiți la cel mai potrivit tip de vopsea pentru pereții dumneavoastră, trebuie să vă gândiți la o multitudine de caracteristici care să facă această vopsea perfectă și din punct de vedere funcțional, nu doar estetic.

Dacă intentionați să vă vopsiți locuința și doriți să faceți cea mai bună alegere în ceea ce privește vopseaua pe care o veți folosi, citiți în continuare acest articol pentru a afla care sunt cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le aibă o vopsea de perete pentru a fi de calitate și a rezista în timp.

Listă cu cele mai bune vopsele lavabile antimucegai cu ioni de argint în 2024:

#1 Kober Zertifikat Plus

Avantaje:

 • asigură respirația peretelui;
 • alegerea ideală pentru suprafețe perfect igienizate, durabile și rezistente;
 • putere de acoperire uniformă de 16 m2/l;
 • efect antimicrobian de minim 3 ani;
 • efect antimicrobian testat în laborator;
 • efectul de igienizare al peliculei de vopsea durează între 3 și 5 ani.

Note – compusul activ rămâne în pelicula de vopsea pe toată duarata de viață a produsului.

Vezi oferta la eMAG

#2 Oskar

Avantaje:

 • permite respirația peretelui;
 • extra-rezistentă la ștergere;
 • suprafața se acoperă perfect din două straturi;
 • conține argint activ pe bază de dispersie acrilo–stirenică;
 • este o vopsea superlavabilă, care permite ştergerea petelor.

Note – a nu se aplica la temperaturi sub +5˚C. Primul strat de vopsea se aplică diluat cu maxim 10% apă. Vopseaua este utilizată pentru vopsirea tuturor suprafețelor de bază minerale. Este interzisă aplicarea acestei vopsele pe suprafeţele zugrăvite cu var sau humă. Suportul pe care se aplică trebuie sa fie rezistent, curat și uscat.

Vezi oferta la eMAG

#3 MONTO UNO ZERO

Avantaje:

 • activitatea antibacterială este certificată;
 • fără compuși organici volatili.

Vezi oferta la eMAG

#4 Spor

Avantaje:

 • este avizat de Comisia Națională Pentru Produse Biocide;
 • număr de straturi recomandate – 2;
 • produs fără miros;
 • realizează o protecție sanitară de lungă durată;
 • consumul teoretic este de 14 – 16 m2 / litru / strat;
 • compoziție material – pigmenți cu nanoparticule de argint, copolimeri acrilo – stirenici, biocizi și aditivi;
 • distruge microorganismele de orice natură.

Note – această vopsea este recomandată pentru fabrici de procesare a produselor alimentare, locuințe (sufragerie, cameră de lucru, dormitor, hol, cameră copii, bucătărie și baie), hoteluri, școli, grădinițe sau instituțiile medicale. Nu se aplică pe suprafețe umede. Timp de uscare aproximativ – 2 h.

Citește și: Care este cel mai bun volan cu pedale și schimbător (gaming)?

Ghid de cumpărare

Mucegaiul este un tip de ciupercă care se poate dezvolta în interior, pe suprafețe umede, cum ar fi pereții, tavanele și podelele. În casă, mucegaiul poate fi adesea găsit în baie sau în bucătărie, unde există un nivel ridicat de umiditate.

În timp ce mucegaiul se găsește adesea în zone umede sau întunecate, acesta poate crește și în încăperi bine luminate, dacă există condiții adecvate.

Deși mucegaiul este adesea vizibil, acesta poate crește și în locuri care nu sunt ușor accesibile, cum ar fi în spatele tapetului sau sub podele. Pentru a detecta mucegaiul, ar trebui să căutați semne de deteriorare cauzată de apă, cum ar fi decolorarea sau deformarea. Ar trebui să fiți atenți și la orice miros de mucegai, care poate indica prezența mucegaiului (mirosul de mucegai se aseamana cu cel de pamant umed).

Proliferarea mucegaiului în mediile casnice reprezintă atât o problemă de igienă, cât și una estetică. Mucegaiul este adesea responsabil pentru alergiile respiratorii și reprezintă o amenințare la adresa sănătății dumneavoastră și a celor dragi.

Expunerea prelungită la sporii de mucegai poate duce, de asemenea, la congestie nazală, tuse și respirație șuierătoare și, în cazuri grave, la pneumonie.

Într-un raport din iunie 2006, CDC a concluzionat că „expunerea excesivă la materialele contaminate cu mucegai poate provoca efecte negative asupra sănătății persoanelor susceptibile, indiferent de tipul de mucegai sau de gradul de contaminare.” De asemenea, o meta-analiză din 2007 a 33 de studii a estimat că expunerea la umiditate și mucegai în casă crește riscul de dezvoltare a astmului bronșic cu aproximativ 30-50%

De ce apare mucegaiul în locuinţă?

Adesea mucegaiul din casă apare din cauza umidității ridicate, iar o modalitate practică de a vă proteja de daunele pe care le provoaca acesta, nu doar din punct de vedere al aspectului estetic al peretilor ci și al sănătății dumneavoastră, este să vopsiți din nou apartamentul folosind un sistem antimucegai certificat.

Dacă bănuiți că există mucegai în locuința dumneavoastră, ar trebui să luați măsuri pentru a-l curăța imediat și pentru a preveni reapariția acestuia.

Aceste măsuri includ:

 • Menținerea unui nivel scăzut de umiditate în interior prin utilizarea unui dezumidificator sau prin deschiderea regulată a ferestrelor și ușilor.
 • Aeriseste de două ori pe zi fiecare cameră din casă.
 • Nu pune covoare sau carpete în baie deoarece băile sunt adesea terenul perfect de reproducere pentru sporii de mucegai. Șterge orice apă care se scurge pe podea după un duș sau o baie și folosește un sistem rezidențial modern de ventilație cu recuperare de caldură.
 • Curățarea imediată a oricăror deversări de apă și uscarea temeinică a zonelor umede.
 • Repararea promptă a oricăror scurgeri la nivelul acoperișului sau al pereților.
 • Nu usca rufele pe sârme din interiorul casei.
 • Repararea robinetelor sau a țevilor care picură.
 • Îmbunătățirea ventilației în casă prin adăugarea de ventilatoare în băi și bucătării și deschiderea ferestrelor atunci când este posibil.
 • Folosește un dezumidificator, dacă umiditatea în casă este prea mare. Nivelul optim de umiditate într-o locuință este cuprins între 30 și 50 la sută, potrivit Agenției Nașionale pentru Protecția Mediului (ANPM). Vara, aerul este, în general, mai umed, așa că nivelul ideal este de aproximativ 30-40%. Iarna, când aerul este mai uscat, nivelul optim este de aproximativ 45-50%. Un nivel de umiditate care trece de 60% crește semnificativ șansele de apariție a mucegaiului în casă.

Tip – dacă cumpărați obiecte second-hand (în special piese de mobilier), asigurați-vă că le curățați și le uscați bine înainte de a le aduce în casă.

Cum scapi de mucegai?

Mucegaiul poate fi o problemă dificil de rezolvat, deoarece se poate răspândi rapid într-o casă și poate provoca daune atât structurii, cât și sănătății ocupanților acesteia. Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a scăpa de mucegai și a împiedica revenirea acestuia.

În primul rând, încercați să identificați sursa mucegaiului și să corectați problema de bază. De exemplu, dacă există un exces de umiditate în aer, este posibil să fie nevoie să investiți într-un dezumidificator.

Odată ce ați corectat condițiile care permit mucegaiului să se dezvolte, puteți începe procesul de curățare. Curățați temeinic toate suprafețele afectate de mucegai, folosind un amestec de înălbitor și apă.

Tip – atunci când vă ocupați de mucegai în casă, este important să luați măsurile de siguranță adecvate. Mucegaiul poate elibera spori în aer, care pot fi dăunători dacă sunt inhalați. În plus, mucegaiul poate provoca, de asemenea, iritații ale pielii și ochilor. Pentru a vă proteja, se recomandă să purtați o mască, mănuși și ochelari de protecție atunci când curățați zonele cu mucegai. În plus, este recomandat să deschideți ferestrele și ușile pentru a ventila zona.

Caracteristicile principale pe care ar trebui să le aibă cea mai bună vopsea antimucegai:

 1. Să permită spălarea cu ușurință a murdăriei

În general, toate vopselele lavabile prezintă această caracteristică. Ele se găsesc sub formă de emulsie, prezintă plasticitate ridicată și dau un luciu sticlos pereților, ceea ce vă va permite să îi curățați cu ușurință folosind doar apă și săpun.

 1. Să nu fie toxică

Dacă sunteți părinți cu siguranță știți că nu are rost să le spuneți copiilor dumneavoastră să stea departe de pereți. Vor desena pe toți pereții pentru a-și explora creativitatea, și deși s-ar putea să nu vă deranjeze mizeria, trebuie să vă asigurați că vopseaua pe care ați utilizat-o nu este toxică la atingere pentru copilul dumneavoastră.

Anumite vopsele au compuși toxici în formulă care să împiedice dezvoltarea mucegaiului pe perete, însă aceste substanțe din păcate nu sunt toxice numai pentru bacterii și mucegaiuri, ci și pentru organismul uman. De aceea este ideal să optați pentru o vopsea lavabilă cu ioni de argint.

Ce trebuie să știți despre ionii de argint?

Poate că știați deja că înainte de descoperirea antibioticelor multe infecții erau tratate cu argint ionic. Cea mai importantă proprietate a acestui element, descoperită încă din Antichitate, este efectul antibacterian pe care îl are. Astfel, Grecii și Romanii îl foloseau pentru fabricarea ustensilelor de gătit, pentru a evita contaminarea alimentelor cu bacterii și mucegai.

Așadar, de la romani până la apariția antibioticelor, argintul a fost în diferitele sale forme cel mai bun mod de a lupta cu o serie întreagă de probleme de sănătate. În zilele noastre este folosit ca remediu antibacterian, antiviral și antifungic datorită eficacității ridicate și pentru că nu prezintă toxicitate pentru oameni, în unele țări fiind chiar utilizat sub formă de argint coloidal, pentru uz intern.

Așadar, putem să confirmăm în unanimitate că prezența ionilor de argint într-o vopsea îi atestă calitatea. Dar ce alte caracteristici mai sunt importante?

 1. Să nu elibereze miros

Mirosul de vopsea proaspătă este greu de ratat. Acest miros pe care îl asociem cu vopseaua provine de obicei din formaldehidă, o substanță chimică industrială care este și un poluant al aerului extrem de toxic. Vopselele care nu conțin formaldehidă sunt inodore și non-toxice.

Astfel de tipuri de vopsea de perete folosesc tehnologia cu carbon activ pentru a menține aerul din casa dumneavoastră fără fum toxic. Deși poate prezenta costuri mai ridicate, o astfel de vopsea este o alegere extraordinară pentru familia dumneavoastră, mai ales dacă vă veți petrece restul zilei în casa proaspăt vopsită.

 1. Să fie rezistentă la praf și pete

Multe vopsele de perete vin cu o tehnologie de protecție împotriva prafului care împiedică depunerea particulelor de praf pe pereți. Deși este ușor de curățat de murdărie, o vopsea lavabilă nu este obligatoriu și rezistentă la pete. Într-adevăr, aceasta poate fi curățată cu apă și săpun în general, însă există anumiți compuși care pot lăsa pete pe perete, oricât v-ați chinui să curățați.

O vopsea rezistentă la pete trebuie să prezinste tehnologia ,,beading”. Astfel, în momentul în care cafeaua, ceaiul, uleiul sau alte lichide ajung pe peretele dumneavoastră, suprafața vopselei nu îi va permite lichidului să se întindă și să pătrundă în structura acesteia, ci o va ține la suprafață asemănător mărgelelor de rouă de pe frunzele copacilor dimineața.

 1. Să prevină apariția crăpăturilor în timp

Pereții pot dezvolta fisuri într-o perioadă de timp din diverse motive, cel mai comun factor fiind căldura. Alegând tipul potrivit de vopsea puteți preveni apariția fisurilor pe pereții locuinței dumneavoastră. În acest sens există vopsele care formează o membrană specială de acoperire epoxidica flexibilă care va preveni apariția crăpăturilor. De obicei aceste vopsele sunt fără solvenți.

 1. Să limiteze răspândirea flăcărilor în cazul unui incendiu

Prevenirea incendiilor este o parte esențială a asigurării siguranței oricărei clădiri și a ocupanților acesteia.

Vopseaua este un material inflamabil și poate accelera o flacără în cazul unui incendiu. De aceea, clădirile moderne încearcă să folosească materiale rezistente la răspândirea focului, inclusiv vopsea care poate încetini răspândirea flăcărilor dacă apare o astfel de urgență.

Este important să înțelegeți că vopseaua ignifugă nu poate preveni producerea accidentelor de incendiu, dar poate încetini răspândirea flăcărilor.

De final

Mucegaiul poate fi o problemă serioasă în zonele umede sau umede ale casei, provocând deteriorarea suprafețelor și creând un aspect inestetic. Mucegaiul poate reprezenta și un risc pentru sănătate, în special pentru persoanele cu alergii sau afecțiuni respiratorii. Pe lângă faptul că provoacă probleme de sănătate, mucegaiul poate să și deterioreze materialele pe care crește.

O modalitate de a ajuta la prevenirea apariției mucegaiului este utilizarea vopselei lavabile antimucegai cu ioni de argint. Acest tip de vopsea conține substanțe chimice specializate care ajută la inhibarea dezvoltării sporilor de mucegai.

Atunci când este aplicată pe suprafețele din zonele predispuse la mucegai, vopseaua antimucegai poate ajuta la ținerea sub control a problemei. Vopseaua antimucegai este de obicei mai durabilă decât vopseaua standard, ceea ce o face mai rezistentă la deteriorarea de apă.

În unele cazuri, poate fi necesară și îndepărtarea și înlocuirea materialelor afectate, cum ar fi gips cartonul sau mocheta.

Este important să vă asigurați că aceste zone sunt bine ventilate pentru a reduce nivelul de umiditate și a le face mai puțin ospitaliere pentru dezvoltarea mucegaiului.

Luând aceste măsuri de precauție, puteți contribui la menținerea casei fără mucegai și la crearea unui mediu mai sigur și mai sănătos pentru tine și familia ta.

Sursă imagine – https://pixabay.com/photos/bedroom-interior-design-bed-room-5664221/

Citește și: Cele mai bune pompe de apa de suprafata