Care este cea mai bună vopsea pentru lemn exterior?
Introducere
Nu există un moment mai potrivit pentru a aborda toate lucrările exterioare din gospodăria dumneavoastră, ca o zi însorită de primăvară.
Fie că doriți să vopsiți ușile exterioare, ramele ferestrelor, gardul, magazia sau mobilierul de grădină, veți avea nevoie de o vopsea specială pentru lemn exterior.
Listă cu cele mai bune vopsele pentru lemn exterior în 2023:
#1 Hemel, Hickson Decor Ultra Wood Stain, Light
#2 Sadolin EXTRA
Avantaje:
- formează un strat protector ce conferă durabilitate lemnului;
- adaos de pigmenți rezistenți la radiațiile UV si intemperii.
#3 Lac protector pentru lemn KOBER
Avantaje:
- recomandat pentru tratamentul tuturor tipurilor de lemn;
- protecție sporită a lemnului împotriva intemperiilor și a radiațiilor UV;
- pătrunde adânc în fibra lemnului.
#5 Oskar Aqua Lucios
Avantaje:
- pe bază de apă;
- rezistență bună la intemperii.
Ghid de cumpărare
Pentru a vă simplifica lucrurile am pregătit un ghid de cumpărare în care vă vom prezenta caracteristicile celei mai bune vopsele pentru lemn de exterior.
Vopseaua poate face o diferență uriașă în ceea ce privește aspectul grădinii dumneavoastră, indiferent dacă preferați un alb strălucitor sau o culoare mai aventuroasă.
Uitați de cedru, verde de pădure și galben de pin – violetul de lavandă, albastrul de rață și chiar galbenul vă vor ajuta să creați un aspect modern în gospodărie. Să vopsiți singur lemnul exterior este o treabă ușoară pe care majoritatea oamenilor o pot face pentru o schimbare rapidă, ba chiar poate fi transformată în activitate de familie.
Așadar, cu ce trebuie să începeți?
Înainte să începeți să căutați o vopsea pentru gospodăria dumneavoastră este esențial să luați în considerare finisajul pe care doriți să îl obțineți. Tratamentele pentru lemn vin în general în patru forme: vopsea, baiț, lac și ulei, care oferă diferite niveluri de culoare și transparență.
În timp ce multe dintre aceste vopsele pot fi aplicate direct, fără a fi nevoie de grunduri sau straturi de bază, unele lucrări vor necesita mai multă pregătire decât altele, în funcție de starea generală de degradare a articolului pe care încercați să-l restaurați. Deci, asigurați-vă întotdeauna că acordați o atenție deplină instrucțiunilor producătorului de vopsea. De asemenea, cantitatea de vopsea necesară va varia în funcție de tipul și starea lemnului – lemnul neted va necesita mai puțină vopsea, lemnul tăiat brut va absorbi mai mult, ceea ce trebuie să aveți în vedere atunci când decideți cât să cumpărați.
Vopseaua
Oferă un finisaj de culoare opacă, ce acoperă granulația lemnului. Permite schimbarea completă a esteticii obiectului de mobilier, și vine într-o mare varietate de finisaje, de la finisaje satinate, lucioase, până la cele mate.
Baițul
Este disponibil în general în tonuri pământii, și se caracterizează prin transparență. Are o textură lichidă, și oferă un finisaj colorat, sporind granulația lemnului.
Lacul
Pe lângă finisajul pe care îl oferă, creează o barieră de protecție pentru lemn. Odată cu avansarea tehnologiei, au apărut diverse tipuri de lac, fie cu finisaj satinat, lucios sau mat.
Uleiul
Hrănește lemnul pentru a-i spori frumusețea naturală, oferindu-i în același timp protecție.
Tipul de vopsea va fi ales și în funcție de suprafața pe care doriți să o vopsiți. De exemplu, pardoseala necesită adesea o vopsea mai durabilă decât alte obiecte, deoarece este o suprafață orizontală în care se va acumula apa și care va fi supusă traficului intens. Atenție, mulți producători oferă produse specializate pentru fiecare suprafață pentru a satisface cerințele specifice pe care acestea le au.
În funcție de suprafața pe care doriți să o vopsiți, și de starea în care aceasta se află, aveți nevoie de mai multă sau mai puțină pregătire a lemnului înainte de vopsirea propriu-zisă. Dacă aveți o suprafață învechită și doriți să o readuceți la viață, cu siguranță că lemnul are nevoie să fie pretratat.
Dacă însă aveți un obiect recent achiziționat și doriți să îi schimbați culoarea, dar nu știți dacă a fost sau nu pretratat, iată un truc simplu: trebuie doar să îl udați cu puțină apă, iar dacă aceasta se va scurge de pe suprafață înseamnă că a fost pretratată.
Pretratarea lemnului
În cazul suprafețelor învechite, trebuie în primul rând să curățați orice murdărie de pe suprafața lor. Șlefuiți vopseaua veche, și îndepărtați petele de grăsime dacă acestea există. Este important să fiți atenți și la prezența mucegaiului, deoarece vă poate sabota operațiunea de vopsire. Dacă este prezent, este necesar un tratament împotriva fungilor înainte de vopsire. După ce obțineți o suprafață goală, netedă și curată, puteți începe procesul de vopsire.
În ceea ce privește formula unei vopsele pentru lemn de exterior, trebuie să știți că aceasta diferă de vopseaua obișnuită pentru lemn. Trebuie să ofere o durabilitate mai mare fiind supusă la factorii de mediu cum sunt ploile și temperaturile scăzute din timpul iernii. Există trei tipuri principale de vopsea pentru lemn de exterior, și anume vopseaua acrilică, de tip glicerină și vopseaua alchidică.
Vopseaua acrilică necesită și un strat de primer care să îi asigure aderența și să protejeze lemnul. De regulă aceasta se aplică în două straturi și are un timp scurt de uscare.
Vopseaua tip glicerină este pe bază de ulei și are o aderență bună și o durabilitate mare. Totuși, mirosul este unul foarte puternic, iar timpul de uscare este îndelungat.
Vopseaua alchidică este realizată dintr-o combinație de apă și rășină de poliester, și este considerată cea mai bună vopsea pentru lemnul exterior. Este o vopsea mixtă ce vine într-o mare viarietate de nuanțe, este durabilă, are un randament bun, se usucă repede și poluează mai puțin.
Indiferent de tipul de vopsea pentru care veți opta, nu uitați să amestecați bine vopseaua înainte cât și în timpul utilizării, și foarte important nu reutilizați resturi de vopsea care v-au rămas de la vopsitul anterior, deoarece odată desfăcute, compoziția chimică se schimbă și este posibil să nu mai fie la fel de durabile ca la început.
Atenție la suprafețele alăturate care trebuie acoperite pentru a nu le păta, și purtați întotdeauna mănuși și mască de protecție.
De Final
Când vine timpul să vă vopsiți exteriorul casei, veți dori să vă asigurați că folosiți cea mai bună vopsea pentru această treabă. Cele două tipuri cele mai populare de vopsea exterioară pentru lemn sunt vopselele pe bază de latex și cele pe bază de ulei. Vopselele pe bază de latex sunt mai solubile în apă decât cele pe bază de ulei și, de asemenea, se usucă mai repede. Acest lucru le face să fie o alegere bună pentru zonele care pot avea niveluri ridicate de umiditate, cum ar fi în apropierea unei piscine sau pe o terasă.
Vopselele pe bază de ulei sunt mai durabile decât cele pe bază de latex și, de asemenea, tind să arate mai bine în timp. Dacă sunteți în căutarea unei vopsele care să dureze mai mult timp și să ofere casei dvs. un aspect clasic, atunci o vopsea pe bază de ulei este alegerea potrivită pentru dvs. V-ați decis ce tip de vopsea exterioară pentru lemn este cel mai bun pentru casa dumneavoastră?
Surse https://paintersworld.co.uk/painters-advice/water-oil-based-paint-for-wood https://www.washingtonpost.com/business/2022/09/07/how-get-best-result-when-painting-exterior-wood/ https://www.dulux.com.au/how-to/preparation-and-painting-guides/exterior/exterior-paint-preparation
Sursă imagine – https://pixabay.com/photos/roof-truss-entablature-architecture-3339206/