Cel mai bun complex vitamine și minerale pentru adulți – 2023

Care este cel mai bun complex vitamine și minerale pentru adulți?

Introducere

Deși specialiștii recomandă ca sursa principală de nutrienți să fie reprezentată de alimente, o cură cu multivitamine și minerale nu a făcut rău niciodată nimănui.

Fie că este sezonul gripei și aveți nevoie de un booster pentru imunitate, sau poate treceți printr-o perioadă foarte solicitantă fizic și psihic, un complex cu vitamine și minerale vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.

Listă cu cele mai bune complexe de vitamine și minerale pentru adulți in 2023:

#1 GNC Women’s Ultra Mega® Whole Body

Avantaje:

 • lumină stroboscopică împotriva câinilor, pisicilor, iepurilor, veverițelor, rozătoarelor și păsărilor;
 • susține funcționarea sistemului osos;
 • ajută sistemul digestiv;
 • îmbunătățește circulația.

Vezi oferta la eMAG

#2 GNC Earth Genius™ Men’s Multivitamin

Avantaje:

 • fără coloranți artificiali;
 • fără GMO:
 • foarte ușor de montat și folosit;
 • favorizează o digestie sănătoasă.

Vezi oferta la eMAG

#3 Vitamax

Avantaje:

 • stimulează randamentul psihic;
 • crește energia fizică.

Vezi oferta la eMAG

#4 GNC Mega Men® Whole Body Vitapak® Program

Avantaje:

 • întărețte lupta împortiva efectelor radicalilori liberi;
 • peste 30 de ingrediente studiate clinic.

Vezi oferta la eMAG

Citește și: Care sunt cele mai bune tuburi pentru țigări?

Ghid de cumpărare

Este important de reținut că suplimentele cu vitamine și minerale trebuie să însoțească o dietă sănătoasă – de unde și denumirea de ,,suplimente alimentare”, nu să o înlocuiască.

Toți nutrienții care provin din alimentație exercită o acțiune sinergică, alături de alte molecule care nu sunt vitamine sau minerale și din acest motiv efectele asupra organismului sunt net superioare beneficiilor oferite de vitaminele și mineralele luate din suplimente.

Totuși, stilul de viață actual și multitudinea de alimente procesate pe care le consumăm în mod frecvent fac ca de multe ori să nu asimilăm suficienți nutrienți și să avem nevoie de suplimente.

De asemenea, persoanelor care țin diete restrictive sau care suferă de anumite boli în care este afectată absorbția (cum ar fi bolile digestive, alcoolismul) le este indicat să își suplimenteze alimentația cu un complex de vitamine și minerale pentru o mai bună funcționare a organismului.

Există și suplimente concepute pentru anumite etape ale vieții care să satisfacă nevoile crescute de vitamine și minerale, cum ar fi cele pentru dinainte, din timpul și de după naștere. Multivitaminele în timpul sarcinii sunt necesare pentru a ajuta la reducerea riscului de malformații congenitale iar cele de după naștere pot ajuta femeile care alăptează să-și asigure necesarul de nutrienți.

Ce sunt compexele de vitamine și minerale?

Complexele de vitamine și minerale conțin de obicei vitamine și minerale esențiale. Pe lângă acestea, unele suplimente mai conțin compuși din plante, probiotice, enzime și antioxidanți care să le asigure o gamă variată de beneficii pentru sănătate.

Totuși, unii specialiști sunt de părere că cele mai bune complexe conțin doar vitamine și minerale esențiale, fără alte adaosuri care de cele mai multe ori sunt în scop compercial. În ceea ce privește comercializare, un indicator foarte bun al calității produsului poate fi chiar ambalajul.

În cazul unul complex de vitamine și minerale acesta trebuie să fie închis la culoare sau opac pentru a bloca lumina soarelui care poate produce modificarea chimică a anumitor vitamine.

Conform specialiștilor, există 3 vitamine și 4 minerale care nu ar trebui să lipsească din niciun complex de vitamine și minerale.

Vitaminele

Cele 3 vitamine esențiale sunt vitamina D, acidul folic și vitamina B-12.

Vitamina D este extrem de importantă deoarece ajută la absorbția calciului în organism. În zilele însorite expunerea pentru 15 minute la soare vă va asigura necesarul zilnic de vitamina D, însă cum acest lucru nu este posibil tot timpul, mai ales toamna și iarna, și cum vitamina D se obține foarte greu din alimente, prezența acesteia pe lista de ingrediente a oricărui complex de multivitamine este mandatorie.

Acidul folic este vitamina principală din complexele de multivitamine pentru femeile gravide, deoarece ajută la dezvoltarea fătului și previne apariția malformațiilor congenitale. De asemenea, este recomandat și în cazul persoanelor care suferă de depresie sau care doresc să combată inflamația din corp.

Vitamina B-12 este implicată în funcționarea corespunzătoare a celulelor nervoase și a celulelor sanguine. Majoritatea surselor alimentare pentru B-12 sunt de origine animală, motiv pentru care vitaminele din complexul B în general sunt compușii principali din complexele de vitamine și minerale destinate persoanelor cu o dietă vegetariană.

Mineralele

Cele 4 minerale care nu pot lipsi din complexul dumneavoastră de vitamine și minerale sunt magneziul, calciul, zincul și fierul.

Magneziul este unul dintre nutrienții esențiali pentru organism, și probabil cel mai cunoscut mineral prezent în complexele de vitamine și minerale datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă. Este implicat în sănătatea oaselor, mușchilor și sistemului nervos, ceea ce îl face un aliat de nădeje pentru combaterea anxietății, depresiei și oboselii fizice și psihice.

Principala sursă de calciu o reprezintă lactatele. Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și dinților, iar deficitul de calciu se instalează în special la femei și se manifestă prin scăderea densității osoase și apariția a diferite patologii ale sistemului osos.

Zincul are un nivel scăzut în special în cazul persoanelor în vârstă sau a celor aflate sub stres. Cea mai importantă funcție a zincului este susținerea sistemului imunitar, motiv pentru care atunci când aveți gripă și urmați o cură cu vitamina C medicul vă recomandă și suplimente cu zinc. Acesta ajută și la grăbirea vindecării rănilor.

Administrarea suplimentelor cu fier sunt în general recomandate femeilor aflate la menstruație sau persoanelor vegetariene. Odată cu cantitatea de sânge care se pierde prin menstruație, femeile pierd și o cantitate importantă de fier, motiv pentru care se simt mai slăbite în acea perioadă a lunii.

Același lucru se întâmplă și în cazul persoanelor care au suferit o hemoragie puternică. Dintre alimente, carnea roșie este cea mai bogată în fier, iar persoanele care consumă acest aliment nu au nevoie de suplimente cu fier. În consecință, persoanele cu o dietă vegetariană trebuie să se asigure că își iau fierul dintr-un complex de multivitamine.

Și nu în ultimul rând, este foarte importantă seriozitatea brandului care produce complexul de vitamine și minerale.

Înainte să vă decideți ce suplimente doriți să cumpărați, este recomandată o documentare riguroasă pe forumuri pentru a citi din experiențele altora, iar un buletin de analize cu nivelul acestor vitamine și minerale post tratament în cazul unei persoane cu deficiență este un indicator de luat în considerare.

Întrebări & Răspunsuri

Există dovezi științifice pentru eficiența multivitamine?

În timp ce unii oameni pot crede că multivitaminele nu sunt altceva decât o risipă de bani, există de fapt o cantitate destul de mare de dovezi științifice care să susțină utilizarea lor. De exemplu, un studiu recent publicat în Journal of the American Medical Association a constatat că suplimentarea zilnică cu multivitamine a redus semnificativ riscul de cancer la bărbații în vârstă.

Alte cercetări au arătat că multivitaminele pot contribui la îmbunătățirea sănătății inimii și a funcției cognitive la adulții în vârstă. Așadar, deși nu este nevoie să luați megadoze de vitamine, există cu siguranță argumente pentru a lua un supliment zilnic de multivitamine.

De ce sunt importante vitaminele și mineralele pentru adulți?

Vitaminele și mineralele sunt nutrienți esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Ele ajută la susținerea unui sistem imunitar sănătos, promovează creșterea și repararea celulelor și furnizează energie. Deficiențele de vitamine pot duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi anemia, osteoporoza și defectele congenitale.

Pentru adulți, vitaminele și mineralele sunt deosebit de importante pentru menținerea sănătății oaselor, prevenirea bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale și reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer. În timp ce adulții pot obține unele vitamine și minerale din alimente, multe persoane trebuie să ia, de asemenea, suplimente pentru a se asigura că primesc suficient din acești nutrienți. Prin urmare, este important ca adulții să discute cu furnizorul lor de servicii medicale despre nevoile lor de vitamine și minerale.

Sunt cu adevărat necesare suplimentele de vitamine și minerale?

O dietă sănătoasă este importantă pentru menținerea stării generale de bine. Cu toate acestea, poate fi dificil să obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie doar din alimente. Aici intervin suplimentele de vitamine și minerale. Deși nu ar trebui să fie folosite ca substitut pentru o dietă sănătoasă, acestea pot ajuta la umplerea oricăror lacune în alimentația dumneavoastră.

De exemplu, dacă nu mâncați suficiente legume cu frunze închise la culoare, este posibil să doriți să luați un supliment care să conțină fier. Sau, dacă sunteți vegan sau aveți o intoleranță la lactate, este posibil să aveți nevoie să luați un supliment de vitamina B12. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician autorizat pentru a vedea dacă administrarea de suplimente este potrivită pentru dumneavoastră.

Adulții în vârstă au nevoie de mai multe vitamine și minerale?

Cerințele de vitamine și minerale se schimbă pe măsură ce îmbătrânim. Adulții în vârstă au nevoie de mai multe vitamine D și B12 și, de asemenea, absorb mai puțină vitamina B12 din alimente. Ei au nevoie de mai puțin fier, dar corpul lor nu mai absoarbe fierul la fel de bine ca înainte. Adulții în vârstă tind să aibă niveluri mai scăzute de zinc, cupru și magneziu.

Deși avem nevoie de mai puține din aceste minerale pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru nu le mai absoarbe la fel de bine, așa că este important să ne asigurăm că primim suficient prin alimentație. Cel mai bun mod de a asigura un aport adecvat de vitamine și minerale este să consumați o dietă sănătoasă și echilibrată care să includă o varietate de fructe și legume colorate, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Suplimentele pot fi utile pentru unele persoane, dar este întotdeauna cel mai bine să discutați cu un furnizor de servicii medicale înainte de a începe orice regim de suplimente.

Este mai bine să luați multivitamine sau vitamine individuale?

Când vine vorba de vitamine, există două școli de gândire. Unii oameni cred că este mai bine să luați o multivitamină, care oferă o gamă largă de nutrienți într-o singură pastilă. Alții susțin că este mai eficient să luați vitamine individuale, astfel încât să vă puteți adapta regimul de suplimente la nevoile dumneavoastră specifice. Așadar, care este abordarea corectă?

Nu există un răspuns simplu, deoarece atât multivitaminele, cât și vitaminele individuale au avantajele și dezavantajele lor. Multivitaminele sunt convenabile și, în general, accesibile, ceea ce le face să fie o alegere bună pentru persoanele ocupate care s-ar putea să nu aibă timpul sau banii necesari pentru a investi într-un regim de suplimente mai sofisticat. Vitaminele individuale, pe de altă parte, vă permit să vizați nutrienți specifici în care este posibil să aveți deficiențe. De exemplu, dacă vă lipsește vitamina D, puteți lua pur și simplu un supliment de vitamina D, mai degrabă decât să luați o multivitamină care conține și alți nutrienți de care s-ar putea să nu aveți nevoie.

În cele din urmă, decizia de a lua o multivitamină sau vitamine individuale depinde de nevoile și preferințele dumneavoastră unice. Dacă sunteți în general sănătoși și căutați doar o modalitate convenabilă de a obține toți nutrienții esențiali, atunci o multivitamină poate fi soluția potrivită. Cu toate acestea, dacă aveți probleme de sănătate specifice sau doriți să vă asigurați că obțineți niveluri optime de nutrienți specifici, atunci vitaminele individuale pot fi o opțiune mai bună.

De Final

Un bun complex de multivitamine și minerale este o parte importantă a rutinei de sănătate a oricărui adult. Acesta poate ajuta la umplerea golurilor lăsate de o dietă mai puțin perfectă și poate oferi o anumită asigurare împotriva deficiențelor.

Totuși, nu toate multivitaminele sunt create la fel; este important să vă documentați înainte de a cumpăra una. Noi am făcut munca grea pentru dvs. și am găsit cel mai bun complex de vitamine și minerale pentru adulți de pe piață în prezent.

Surse

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19390211.2017.1350247?journalCode=ijds20
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf
https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2511

Sursă imagine – https://pixabay.com/vectors/vitamins-tablets-pills-26622/

Citește și: Cele mai bune soiuri de roșii pentru solar

Surse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160711150942.htm
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=BComplex