Top 4 Cele Mai Bune Aparate Auditive – 2024

Care sunt cele mai bune aparate auditive?

ZinBest REÎNCĂRCABIL Digital VHP-220T este cel mai bun aparat auditiv. Acest model este apreciat pentru calitatea sunetului excelentă, tehnologia avansată și confortul pe care îl oferă utilizatorilor.

Introducere

Deficiența de auz – sau hipoacuzia este o afecțiune prezentă la mai mult de două treimi dintre adulții cu vârsta de peste 70 de ani ce are ca și consecință tulburarea capacității de orientare și comunicare a pacienților.

Pentru aceștia, utilizarea unui aparat auditiv va reprezenta o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, însă cu atât de multe modele disponibile alegerea device-ului potrivit devine una foarte copleșitoare.

Aparatele auditive vin intr-o mare varietate de stiluri, mărimi și dotări tehnologice, motiv pentru care dacă vă gândiți să achiziționați un astfel de produs este important să analizați bine piața înainte.

Listă cu cele mai bune aparate auditive in 2024:

#1 ZinBest REÎNCĂRCABIL Digital VHP-220T

Avantaje:

 • buton de reglare digitală a timbrului sunetului;
 • reglaj de volum digital cu reglaj de volum între minim-maxim.

Vezi oferta la eMAG

#2 VHP-1602, Stânga+Dreapta

Avantaje:

 • foarte ușor de utilizat pentru adulți și seniori – comutatorul se află în partea de jos a dispozitivului, ceea ce înseamnă că îl puteți introduce mai întâi în canalul urechii și apoi îl puteți porni;
 • cip digital din interior care poate reduce efectiv zgomotul din jur.

Vezi oferta la eMAG

#3 Audisound G-26 VHP

Avantaje:

 • procesor digital de sunet;
 • frecvență 200Hz-4800Hz;
 • difuzor încorporat în corpul principal;
 • control volum digital;
 • procesor digital de sunet.

Vezi oferta la eMAG

#4 Promedix PR-420

Avantaje:

 • culoarea aparatului fac ca camera ascunsă în spatele urechii să fie aproape invizibilă;
 • dimensiuni mici;
 • Promedix PR-420 asigură performanțe excelente în toate condițiile.

Vezi oferta la eMAG

Citește și: Care sunt cele mai bune canapele extensibile?

Ghid de cumpărare

Indiferent de modelul aparatului auditiv pe care îl alegeți, toate au la bază aceeași tehnologie: un microfon care preia undele sonore și le convertește în semnale electrice, un amplificator care îmbunătățește aceste semnale și le trimite mai departe și un difuzor care convertește semnalele electrice înapoi în unde sonore, oferind un sunet mult mai clar pacientului.

După cum probabil ați observat deja la o simplă căutare online, există o varietate complexă de tipuri și stiluri diferite de aparate auditive disponibile pentru a se potrivi cel mai bine în funcție de nevoile fiecăruia.

Acestea variază în funcție de nivelul de pierdere a auzului, mărime și modul în care se plasează în ureche. Unele aparate auditive se plasează în spatele urechii externe, altele stau complet în urechea internă, iar altele au componente care se plasează atât în ureche cât și în afara acesteia. Este important de menționat că nu toate protezele auditive se potrivesc tuturor formelor de hipoacuzie.

Care sunt categoriile principale de aparate auditive?

 1. Aparatul auditiv de tip BTE (behind-the-ear, în spatele urechii)

Acest tip de aparat auditiv își plasează toate componentele în spatele urechii într-o carcasă ce se conectează la urechea externă printr-un tub. Este cel mai comun tip de aparat auditiv, este ușor de manevrat și poate fi folosit chiar și în cazurile de hipoacuzie profundă. Este totuși voluminos, ceea ce poate reprezenta un impediment dacă sunteți o persoană pentru care aspectul fizic este foarte important. Chiar și în acest caz trebuie să știți că există numeroase variații pentru acest tip de aparat auditiv de dimensiuni mult mai mici decat device-ul clasic (mBTE – mini-behind-the-ear).

 1. Aparatul auditiv de tip RIC (receiver-in-canal, difuzor în canal)

Acest tip de aparat auditiv face parte din categoria protezelor care au componente atât în exteriorul urechii cât și în interiorul acesteia. Aparatul se plasează tot în spatele urechii, la fel ca aparatele de tip BTE, însă spre deosebire de acestea difuzorul se situează în canalul urechii, și se conectează la aparat printr-un tub subțire.

 1. Aparatul auditiv de tip ITE (in-the-ear, în ureche)

Este un aparat auditiv intraauricular, ce stă aproape ascuns în interiorul canalului urechii. Este de dimensiuni reduse comparativ cu primele 2 tipuri de aparate auditive prezentate și foarte ușor de manipulat. Totuși, acesta este observabil vizual și din cauza dimensiunilor reduse are performanțe mai slabe față de aparatele auditive care se plasează în exteriorul urechii, fiind deci recomandat doar pentru cazurile de hipoacuzie ușoară și moderată.

 1. Aparatul auditiv de tip CIC (completely-in-the-canal, complet în ureche)

Acest model de aparate auditive este personalizat pentru a sta în întregime în interiorul urechii. Este de dimensiuni reduse, ușor de inserat și aproape invizibil. Reprezintă un model mai avansat al aparatului auditiv de tip ITE, calitatea sunetelor fiind mai bună în comparație cu acesta. Totuși, dezavantajele sunt aceleași ca la orice alt aparat intraauricular: se potrivesc doar pacienților care suferă de hipoacuzie ușoară sau moderată.

Mai există și alte modele intrauriculare derivate de la ITE și CIC, cum ar fi ITC (in-the-canal, în canal) care este similar cu ITE dar de dimensiuni mai reduse, ICC (invisible-in-the-canal, invizibil în canal) similar cu CIC dar mai mic, iar pe măsură ce tehnologia avansează apar multe alte variații ale acestor modele, dar care au la bază același principiu.

Pentru a face alegerea potrivită în ceea ce privește aparatul auditiv de care aveți nevoie trebuie să consultați medicul specialist, iar împreună cu acesta veți alege un model care să se plieze pentru nevoile dumneavoastră. O potrivire excelentă depinde în principal de trei factori: tipul de pierdere a auzului, stilul de viață și dexteritatea de care dați dovadă.

Majoritatea pacienților care suferă de hipoacuzie își pierd auzul mai întâi la frecvențe înalte. Din acest motiv este importantă consularea unui specialist înainte de achiziționarea unui aparat auditiv pentru a înțelege ce tip de hipoacuzie prezentați și de ce grad este aceasta. După cum ați aflat deja din descrierea tipurilor principale de aparate auditive, nu toate se potrivesc persoanelor care suferă de hipoacuzie severă.

În ceea ce privește stilul de viață, este important să luați în considerare aspecte precum utilizarea frecventă a telefonului (deoarece sunt anumite aparate care fac microfonie), a conexiunii Bluetooth, dar și job-ul pe care îl aveți, pentru a face alegerea potrivită.

Nici dexteritatea pe care o aveți sau care vă lipsește nu este un detaliu de neglijat deoarece puteți întâmpina probleme la manevrarea aparatelor auditive, în special în cazul celor de mici dimensiuni. De exemplu, dacă acesta este pe baterii aveți nevoie de o bună dexteritate pentru a le înlocui atunci când se consumă.

Pentru a vă familiariza cu diferitele tipuri de proteze auditive și pentru a vă asigura că luați cea mai înțeleaptă decizie în alegerea modelului potrivit nevoilor dumneavoastră puteți face o listă împreună cu specialistul care vă îndrumă și să încercați mai multe modele. Țineți cont de faptul că pe lângă potrivirea acustică extrem de necesară, și potrivirea fizică a aparatului în ureche este foarte importantă.

Nici bugetul nu este un detaliu de ignorat când vine vorba de achiziționarea unui aparat auditiv. Cu cât nivelul tehnologic este mai ridicat, cu atât costul este mai mare. Însă dacă nu dispuneți de un buget foarte generos nu trebuie să vă îngrijorați deoarece majoritatea producătorilor oferă o gamă variată de aparate de la cele clasice până la cele de nivel premium.

În general un aparat auditiv standard dacă este ales corespunzător nevoilor dumneavoastră și se potrivește atât acustic cât și fizic ar trebui să ofere performanțe bune.

Întrebări & Răspunsuri

Chiar funcționează aparatele auditive?

Aparatele auditive sunt un tratament comun pentru pierderea auzului, dar funcționează cu adevărat? Un studiu recent publicat în JAMA Otolaryngology-Head and Neck Surgery și-a propus să răspundă la această întrebare.

Studiul a constatat că aparatele auditive îmbunătățesc într-adevăr calitatea vieții pentru persoanele cu pierdere ușoară până la moderată a auzului. Cu toate acestea, beneficiile nu au fost la fel de mari pentru cei cu pierderi auditive mai severe.

Sunt aparatele auditive bune pentru creierul tău?

Aparatele auditive nu numai că vă îmbunătățesc auzul, dar vă pot proteja și sănătatea creierului. Un studiu recent a constatat că persoanele care purtau aparate auditive au obținut rezultate mai bune la testele cognitive decât cele care nu purtau aparate auditive.

Participanții la studiu care au purtat aparate auditive au avut, de asemenea, mai puțină contracție a creierului în timp.

Pot aparatele auditive să restabilească auzul normal?

Deși aparatele auditive nu pot restabili auzul normal, acestea pot ajuta persoanele cu pierderea auzului să comunice mai eficient și să participe la activitățile zilnice. Pentru unele persoane, purtarea unui aparat auditiv poate fi singurul lucru care le permite să își păstreze independența.

Reduc riscul de demență?

Studiile au constatat că aparatele auditive au redus riscul de demență, dar numai pentru cei care au început să le folosească înainte de a dezvolta o pierdere semnificativă a auzului.

Pentru cei care au așteptat până când auzul lor a fost afectat în mod semnificativ, utilizarea aparatelor auditive nu a oferit nicio protecție împotriva demenței.

Aceasta este o distincție importantă de făcut atunci când vă gândiți dacă să vă luați sau nu un aparat auditiv; dacă începeți să întâmpinați dificultăți de auz, este mai bine să începeți să folosiți un aparat auditiv cât mai curând decât mai târziu pentru a profita de beneficii.

Cât timp durează creierului să se adapteze la un aparat auditiv?

Aparatele auditive sunt deseori considerate ca fiind ultima soluție pentru cei care suferă de pierderea auzului, dar cu o perioadă de adaptare adecvată, acestea pot schimba viața. Dacă sunteți la început cu aparatele auditive, este posibil să dureze ceva timp până când creierul dvs. se va adapta. Aveți răbdare și acordați-vă timp să vă obișnuiți cu noile sunete pe care le auziți. Cu puțină practică, veți putea auzi lucruri pe care nu le-ați fi crezut niciodată posibile.

Care sunt efectele secundare ale unui aparat auditiv?

Deși există unele efecte secundare comune ale aparatelor auditive, cum ar fi amețeli ușoare sau o senzație de plenitudine în ureche, acestea dispar de obicei în timp.

Dacă întâmpinați orice alte probleme după ce ați început să purtați un aparat auditiv, asigurați-vă că vă consultați audiologul. Acesta vă poate ajuta să depanați problema și vă poate sugera chiar să ajustați setările dispozitivului. Cu o îngrijire și o întreținere corespunzătoare, noile dvs. aparate auditive ar trebui să vă ofere ani de zile un sunet clar.

De Final

Aparatele auditive sunt o parte vitală a vieții pentru mulți oameni, iar alegerea perechii potrivite poate fi dificilă. Am prezentat câteva dintre cele mai bune aparate auditive de pe piață în prezent pentru a vă ajuta să luați o decizie mai ușoară.

Indiferent dacă aveți nevoie de o opțiune cu buget redus sau de ceva mai sofisticat, vă acoperim. Ați încercat vreunul dintre aceste aparate auditive?

Surse

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03279510
https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-021-02033-z
https://www.nidcd.nih.gov/health/hearing-aids

Sursă imagine – https://pixabay.com/photos/hearing-aid-device-tool-macro-6797470/

Citește și: Cele mai bune pilote de iarnă