Care sunt cele mai bune aparate de sudură profesionale?
Introducere
Achiziționarea unui aparat de sudură este cel mai important pas în începerea unei cariere în acest domeniu.
Dacă aveți abilitățile necesare pentru a deveni un sudor excepțional însă nu aveți un aparat de sudură pe măsură, nu veți reuși să realizați o lucrare perfectă.
Același lucru este valabil și invers, un aparat profesional nu este suficient pentru a vă asigura reușita pe piața muncii.
În continuarea articolului vă vom oferi informații despre cele mai bune aparate de sudură pentru a vă ajuta să achiziționați un aparat de înaltă calitate care să vă recupereze investiția.
Listă cu cele mai bune aparate de sudură profesionale în 2023:
#1 Velt TIG/MMA 180
Avantaje:
- procedeul de sudură TIG / WIG implică folosirea gazului de protecție (gaz inert);
- recomandat pentru aplicații de sudură industrială sau de întreținere.
#2 Jasic MIG/MMA 250
Avantaje:
- posibilitatea schimbării polarității pentru sudare cu sârmă flux;
- motor de angrenare sârmă puternic cu viteza între 1.8 și 18m/minut;
- protecție termică cu termostat;
- echipat cu tranzistoare IGBT puternice.
#3 Villager MAG 170 R
Avantaje:
- ușurință în utilizare;
- durabilitate.
Citește și: Top 11 Cele Mai Bune Anvelope De Vară
Ghid de cumpărare
Un aparat de sudură profesional este diferit de aparatele de sudură din gospodărie deoarece acestea sunt proiectate pentru a fi exploatate intens, și prin urmare sunt mai rezistente la uzură.
În ultimele decenii tehnologia de sudare a avansat cu pași repezi, iar aparatele de sudură de pe piața actuală vin într-o gamă largă de modele, sunt mai fiabile și mult mai ușor de transportat. În trecut aparatul de sudură se achiziționa în funcție de tipul de sudură care urma să fie practicat, în prezent există aparate cu grad înalt de versatilitate ce se potrivesc indiferent de tipul de sudură realizat.
Aparate de sudură cu electrod învelit (stick)
Dacă nu doriți să vă complicați cu achiziționarea unor aparate care se potrivesc indiferent de tipul de material pe care îl sudați, puteți opta pentru un aparat de sudură manual cu electrod învelit (stick). Aceste aparate sunt compacte, au gabarit redus și deci pot fi ușor deplasabile, iar costurile pentru un astfel de aparat sunt în general mai reduse. În funcție de aparat puteți opta pentru o sudare sub formă de curent continuu sau alternativ, iar în general un astfel de aparat folosește o tehnologie simplă.
Curentul electric formează un arc electric între electrod și materialele pe care doriți să le sudați, electrodul se dezintegrează și protejează baia de metal topit și cordonul de sudură. Deși considerate aparate de sudură rămase în urmă dacă ne uităm la aparatele de nouă generație care sunt ceva mai performante dar foarte costisitoare, aparatele manuale de sudură cu electrod învelit încă reprezintă cea mai folosită categorie de aparate de sudură la nivel mondial.
În ceea ce privește dezavantajele, trebuie să știți că un aparat de sudură cu electrod învelit are o funcționalitate limitată în ceea ce privește materialul de sudat. Acestea nu sunt potrivite pentru metale mai subțiri de 18 mm. În plus, electrodul se consumă deci trebuie să avem un buget dedicat pentru acesta, iar procesul de sudură va necesita curățare. Pot fi și sunt utilizate și pentru uz profesional, însă următoarele categorii sunt de mai mare interes din această privință.
Aparate de sudură cu electrod din sârmă și gaz protector (MIG și MAG)
Argonul este un gaz de protecție frecvent utilizat în sudură ce permite sudarea tuturor tipurilor de metale. Aparatele de sudură de tip MIG utilizează un electrod din sârmă plasat pe o bobină ce îl alimentează constant. Sudura realizată astfel este etanșă, de mare rezistență și necesită mai puțină curățare. Dacă sunteți un sudor experimentat care a încercat mai multe tipuri diferite de aparate de sudură de tip MIG cu siguranță știți ce aparat vi se potrivește, însă pentru majoritatea oamenilor, este aproape un joc de noroc alegerea unui aparat de înaltă calitate fără o documentare bine făcută înainte.
Un alt tip de aparate de sudură cu electrod din sârmă și gaz îl reprezintă aparatele tip MAG. Diferența dintre aparate tip MIG și aparate tip MAG este că în timp ce aparatele MIG utilizează argonul ca și gaz protector, aparatele de sudură de tip MAG utilizează argon combinat cu dioxid de carbon. Ambele categorii de aparate sunt net superioare aparatelor de sudură cu electrod învelit, însă au și prețul de achiziționare mai ridicat.
Aparate de sudură cu gaz inert (TIG)
Acestea sunt dotate cu un electrod din tungsten care este neconsumabil, iar în funcție de sudură pot necesita sau nu utilizarea unui gaz de protecție. Sunt potrivite lucrărilor de mici dimensiuni deoarece oferă cel mai mare control asupra procesului de sudură comparativ cu celelalte tipuri de aparate. Ca și dezavantaj, sunt aparate mai lente.
În concluzie, nu există o anumită categorie de aparate de sudură care să fie mai bună decât toate celelalte. Performanța pe care o veți realiza depinde de compatibilitatea dintre aparat și tipul de sudură, cât și de priceperea dumneavoastră.
În mod evident aparatele de sudură cu electrod din sârmă și gaz protector de tip MIG și MAG sunt mai bune și mai recomandate pentru uz profesional în comparație cu aparatele clasice cu electrod învelit, însă nu putem spune că aceste aparate sunt mai bune decât aparatele de sudură cu gaz inert de tip TIG sau invers. Dacă doriți să realizați lucrări de mici dimensiuni este recomandat dă optați pentru modele TIG, iar dacă faceți achiziția pentru lucrări mari cu siguranță un aparat de tip MIG sau MAG vă va fi cel mai potrivit atât în ceea ce privește calitatea sudurii cât și timpul de execuție.
De Final
Sudorii sunt deseori în căutarea celor mai bune aparate de sudură profesionale care să îi ajute să își facă treaba cum trebuie.
V-am prezentat unele dintre cele mai bune aparate de sudură de pe piață și ce le face atât de bune. Sperăm că aceste informații vă vor ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză cu privire la care aparat de sudură este cel mai bun pentru nevoile dumneavoastră.
Surse https://www.millerwelds.com/resources/article-library/buying-your-first-welder-a-practical-informative-guide https://www.migatronic.com/en
Sursă imagine – https://pixabay.com/photos/welding-welder-work-machine-2819146/
Citește și: Cele mai bune pistoale de vopsit auto