Care sunt cele mai bune centrale pe lemne și peleți?
Introducere
Căutați o modalitate eficientă și confortabilă de a vă încălzi casa?
Dacă nu sunteți interesat de o centrală termică pe gaz, cel mai bine este să luați în considerare un cazan adaptabil care să poată folosi cât mai mult combustibil pentru încălzire, peleții și lemnele fiind cele mai populare.
Fie că vorbim de un apartament sau de o casă deasupra solului, confortul termic este foarte important pentru orice locuință.
Pentru a menține nivelurile optime de temperatură în casă pe timpul iernii, este indicat să instalați o centrală termică performantă, asigurând în același timp necesarul de apă caldă, nu doar de căldură.
Listă Cu Top 7 Cele Mai Bune Centrale Pe Lemne Și Peleti în anul 2023:
#1 Fornello Slimpel Easy 40 kw
Avantaje:
- temperatura maximă apă domestică – 80 (°C);;
- funcție de curățire automată a arzătorului ;
- kit hidraulic integrat ce conține toate componentele necesare cuplării directe la instalația de încălzire.
#2 Fornello Lidya Compact 25 kw
Avantaje:
- senzor de nivel combustibil peleti;
- control total al arderii prin modulare;
- clasă energetică A+;
- funcție de curățare mecanică a arzătorului.
#3 D’Alessandro Termomeccanica CS Small 100
Avantaje:
- sistem de combustie primară și secundară;
- buncăr pentru încărcarea combustibilului;
- putere: 100 kW;
- panou de control electromecanic
#4 Sunsystem Burnit NWB PRIME 90 kW
Avantaje:
- ușa de încărcare are dimensiuni mari;
- serpentina de răcire în caz de supraîncălzire;
- cazan din oțel prevăzut cu controller inteligent.
#5 KOPH Panzzer 52 kW
Avantaje:
- regulator de tiraj
- putere utilă maximă încalzire – 52 kW
#6 Termax-ECO, 50 kW
Avantaje:
- proces de curatare usor si rapid;
- buncăr peleti – 135 kg;
- schimbător de căldură cu randament ridicat
- ventilator automatizat, cu viteză variabilă.
#7 Stropuva 30 kW
Avantaje:
- putere utilă maximă de încălzire – 30 kW;
- poate încălzi o suprafață de până la 300 mp.
Citește și: Cele Mai Bune Mașini De Cusut
Ghid De Cumpărare
Puterea necesară: acesta trebuie să fie primul criteriu de selecție.
Alegerea corectă a puterii cazanului este foarte importantă și trebuie să țină cont de tipul de instalație (încălzire în pardoseală, calorifere, ventiloconvector, tuburi radiante etc.), de caracteristicile spațiului de încălzit (suprafața, volumul, gradul de izolare). ) și chiar și zona geografică in care se află amplasamentul.
Puterea necesara se poate obține și empiric (în funcție de gradul de izolare, o clădire bine izolată alocă 30 W/mc, 50 W/mc pentru o cladire moderat izolată – cea mai mare valoare folosită și 70 W/m3 pentru un material de construcție prost izolat), dar nu putem ignora importanța inginerului proiectant instalație. De exemplu, pentru o clădire cu o suprafață utilă de 200 de metri pătrați, cu o înălțime orizontală medie de 2,7 m și izolație, calculul este următorul:
P.necesară = 200 * 2.7 * 50 = 27.000 W (27 kW)
La puterea rezultată trebuie adăugată și cea necesară serpentinei boilerului de producere a apei calde menaje în situația în care acesta este instalat.
Centrala combinată prin alimentare de lemne și peleți poate fi suficientă pentru a susține încălzirea și alimentarea cu apă caldă menajeră în spații de până la 200 m². Include un sistem electronic de control și panou de afișare pentru setarea parametrilor de funcționare, gestionează automat aprinderea și încărcarea arzătorului pe peleți și funcționează cu ventilație forțată.
Combustibil
Majoritatea centralelor funcționează cu lemne însă poți găsi și modele care suportă mai multe tipuri de combustibil solid cum sunt cărbunii sau peletii. Acestea reprezintă cea mai bună alternativă pentru utilizatorii care vor să aibă secțiune de aparate care să le încălzească eficient locuința fară să implice costuri mari.
Dacă alegi o centrală pe lemne cu incinerare clasică și vrei să eviți alimentarea deasă cu lemne atunci cea mai bună variantă pentru tine este centrala cu încărcare automată. Această centrală nu tolerează însă folosirea combustibilului solid normal ci suportă doar peleti. Cumpărând cea mai bună centrală pe lemne și peleti se va obține o eficiență în încălzire.
Citește și: Cele Mai Bune Mașini De Spălat
Dimensiunile centralei și puterea cazanului
Este recomandat să consulți un specialist în ceea ce privește mărimea recomandată în alegerea cazanului pentru că dimensiunile sale trebuie să fie alese ținând cont de necesarul termic din casă și de tipul de termoizolare. Volumul încăperilor contează și influențează modelul de centrală.
Ceea ce trebuie să reții este faptul că atunci când ai o cantitate de apă mai mare, va fi mult mai cald în încăpere.
Capacitatea boilerului
Volumul boilerului trebuie să fie îndeajuns astfel încât să facă față tuturor cerințelor de apă caldă menajeră ale familiei.
Prin repercusiune, dacă este vorba de două puncte de uz și de 4 persoane în cameră, un boiler cu volumul de până la 60 de litri trebuie să acopere ușor necesitățile casnice.
O centrală mai mare este necesară în momentul în care știi că în familie se se folosește mai multa apă, de exemplu, un spălat de vase în același timp cu o umplere de cadă.
Sistemele de protecție
Centralele pe lemne trebuie să asigure protecție pentru buna evacuare a noxelor și acest instrument se obține cu ajutorul ventilatorului presostatului de aer. În momentul în care se supraîncălzește centrala trebuie să se închidă automat. De asemenea trebuie să se oprească singură în momentul în care cazanul nu menține combustibil. Piesele trebuie să aibă un sistem de diagnoză și informare pentru a putea lua masurile necesare în timp util atunci când apar erori de funcționare.
Centralele pe lemn și cărbune
Aceste centrale pot fi folosite exclusiv pentru încălzirea caselor pe pământ, fie că sunt utilizate că spațiu de locuit ori în alt scop. Ele sunt de dimensiuni mari și au nevoie de o cameră special concepută, care să le asigure o ventilație eficientă. În plus, lemnul, că și cărbunele de altfel, necesită mult spațiu de depozitare și umplerea centralei este una destul de murdară, mai ales în cazul cărbunelui.
Lemnul trebuie, de cele mai multe ori, să fie tăiat pe anumite dimensiuni și spart în bucăți mai mici. Toate aceste operațiuni presupun timp și efort, dar și costuri destul de mari. Deoarece arderea combustibililor solizi produce fum ce vă fi apoi degajat în atmosferă, evacuarea acestuia necesită și un horn înalt,deoarece aceste centrale nu au disponibilă opțiunea de tiraj forțat. Aceste două criterii determină o limitare a zonelor unde poate fi montată o astfel de centrală, deoarece în zone intens urbanizate acest lucru poate fi limitat chiar de reglementările de mediu sau de urbanism, dincolo de disconfortul creat.
Centrale termice pe peleti
Aceste centrale termice sunt tot pe bază de combustibil solid, având mai multe variante: centrale pe peleti, centrale combo – peleti și/sau lemn și chiar peleti/multicombustibil. Peletii au o putere calorică mare și au o eficacitate mai mare din punct de vedere energetic decât cele pe lemn. Un alt folos este acela că ele sunt mult mai autonome, în sensul în care sunt prevăzute cu un sistem de alimentare automat. Operația omului pentru a umple cazanul de ardere nu mai este necesară atât de des, astfel că pe timpul iernii nu există risc de îngheț în cazul unei plecări îndelungate a proprietarului de acasă.
Întrebări & Răspunsuri
Combustibil recomandat pentru centralele pe lemne
Centralele termice pe lemne sunt o alegere populară pentru mulți proprietari de locuințe datorită eficienței și costului relativ scăzut. Cu toate acestea, este important să folosiți tipul corect de combustibil pentru a obține cele mai bune rezultate de la centrala termică pe lemne. Cel mai bun tip de combustibil pe care îl puteți utiliza este lemnul de esență tare uscat. Lemnul de esență moale, cum ar fi pinul sau molidul, ar trebui evitat, deoarece tinde să producă mai mult fum și acumulări de creozot. În plus, nu ar trebui să se folosească lemn verde sau umed, deoarece poate face ca focul să se înăbușe, producând niveluri periculoase de monoxid de carbon. Utilizând lemn de esență tare și uscat, puteți contribui la asigurarea funcționării sigure și eficiente a centralei dumneavoastră termice pe lemne.
De Final
Dacă sunteți în căutarea unui sistem de încălzire care să fie atât eficient, cât și mai ieftin, încălzirea cu lemne sau peleți poate fi alegerea perfectă pentru dumneavoastră. Ambele sisteme oferă multe avantaje față de metodele tradiționale de încălzire, cum ar fi centralele pe gaz sau electrice.
Surse https://www.energy.gov/energysaver/wood-and-pellet-heating https://www.thespruce.com/wood-stove-vs-pellet-stove-1907994 https://www.researchgate.net/publication/271522980
Sursă imagine – https://pixabay.com/photos/indoors-furniture-room-window-3101776/
Citește și: Cele Mai Bune Aspiratoare