Top Cele Mai Bune Filtre De Apă Potabilă – 2023

Care sunt cele mai bune filtre de apă potabilă?

Introducere

Calitatea apei nu era o problemă înainte, dar cu produsele farmaceutice în rezervele de apă, efectele clorului, contaminării industriale și biologice, o infrastructură de distribuție a apei îmbătrânită și substanțele naturale care degradează gustul și senzația apei… toți ne gândim la calitatea apei noastre mai mult decât vreodată.

Calitatea apei variază de la casă la casă. Tratarea apei pentru o familie poate să nu fie potrivită pentru alta. Nimeni nu vrea să pună acești contaminanți în corp de fiecare dată când ia o înghițitură de apă sau gătește, curăță sau se spală cu ea.

Filtrele de apă îndepărtează protozoarele și bacteriile din apă. Băutul de apă purificată este o modalitate de a menține contaminanții dăunători din apa dumneavoastră de băut, ceea ce este mai bun pentru corpul nostru și pentru sănătatea generală.

Listă Cu Top Cele Mai Bune Filtre De Apă Potabilă În Anul 2023:

#1 Alkaviva Athena H2

Avantaje:

  • cu sistemul AutoAdjust curentul aplicat pe electrozi poate fi ajustat la un nivel optim pentru apa ta;
  • sistem complet automat de autocurățare DARC Cleaning System;
  • șapte electrozi avansați de tip SmartDesign;
  • filtrare duală de top in 13 nivele.

Vezi oferta la eMAG

#2 Aquaphor Favorit

Avantaje:

  • carcasă din oțel inoxidabil alimentar;
  • pe parcursul exploatării filtrului nu este nevoie de service special;
  • ușor de instalat.

Vezi oferta la eMAG

#3 Brita My Pure P1

Avantaje:

  • bandă pentru testarea nivelului de duritate a apei;
  • indicator electronic status filtru;
  • sistem filtru P 1000 cu 3 setări ce include mâner de blocare.

Vezi oferta la eMAG

#4 Aquaphor Morion DWM 101S

Avantaje:

  • filtrul P 1000 reduce nivelul de calcar;
  • indicator electronic status filtru.

Vezi oferta la eMAG

#5 Blue Filter, Stella, 75 GPD, osmoză inversă

Avantaje:

  • 280 litri de apă filtrată pe zi;
  • valvă din oțel inoxidabil;
  • filtru de 0.0001 microni.

Vezi oferta la eMAG

#6 AquaPUR PUR4 UF

Avantaje:

  • sistemului complet de filtrare in 4 trepte;
  • protectie microbiologică;
  • presiune maximă de lucru – 8,5 bar.

Vezi oferta la eMAG

Citește și: Top 10 Cele Mai Bune Trolere

Există 5 tipuri de filtre de apă:

  1. Filtre cu schimb de ioni
  2. Filtre de absorbție
  3. Filtre mecanice
  4. Filtre de sechestrare
  5. Filtre de osmoză inversă

Fiecare dintre acestea abordează o problemă diferită a apei și multe filtre folosesc de fapt o combinație a acestor metode pentru a efectua mai multe niveluri de filtrare.

Pentru majoritatea dintre noi, apa potabilă provine dintr-o sursă municipală tratată, care este sigură de băut, dar va prezenta adesea gusturi și mirosuri neplăcute de la substanțe chimice, cum ar fi clorul, care sunt folosite pentru a dezinfecta apa și a o menține fără germeni și bacterii.

În funcție de locul în care locuiți, este posibil să descoperiți, de asemenea, că apa din rețea cauzează formarea depunerilor de calcar care pot bloca conductele și pot deteriora aparatele. Aceste probleme, gustul/mirosul de clor și formarea de calcar sunt doar două dintre o serie de alte probleme comune ale apei care pot fi rezolvate prin filtrarea apei.

  1. Filtre cu schimb de ioni

Schimbul de ioni este un proces folosit pentru a înmuia apa dura prin schimbul ionilor de magneziu și calciu găsiți în apa dura cu alți ioni, cum ar fi ionii de sodiu sau hidrogen. Spre deosebire de inhibarea calcarului, schimbul de ioni elimină fizic mineralele dure, reducând calcarul și făcând apa potrivită pentru aplicații în care este menținută la o temperatură ridicată constantă, de ex. în aparatele comerciale de cafea.

Schimbul de ioni se realizează cel mai frecvent folosind o rășină schimbătoare de ioni care se prezintă în mod normal sub formă de mărgele mici. Un tip similar de rășină este utilizat în unele dedurizatoare de apă, iar în cazul unui dedurizator de apă, rășina utilizează ioni de sodiu care trebuie reîncărcați periodic pentru a preveni ca rășina să devină ineficientă. Deoarece filtrele de apă sunt de obicei unități sigilate, pur și simplu ați înlocui filtrul cu unul nou, deși trebuie remarcat faptul că unitățile de tratament cu calciu (CTU) pot fi returnate furnizorului și regenerate.

Rășinile care utilizează ioni de sodiu nu sunt utilizate de obicei în filtrele de apă potabilă, deoarece cantitatea de sare (sodiu) care poate fi prezentă în apa potabilă este limitată legal la 200 de miligrame/litru. Deoarece schimbul de ioni de sodiu crește nivelul de sare, o rășină schimbătoare de ioni pe bază de hidrogen este opțiunea preferată pentru filtre.

  1. Filtre de absorbție

Absorbția în filtrele de apă este cel mai frecvent realizată de carbon, care este foarte eficient în captarea contaminanților din apă. Motivul pentru care carbonul absoarbe atât de ușor contaminanții este că are o suprafață internă imensă, plină de colțuri și colțuri care pot prinde impurități chimice, cum ar fi clorul.

Cele mai comune filtre de uz casnic conțin cărbune activ granular (GAC) care reduce gusturile și mirosurile nedorite prin absorbție. Filtrele mai scumpe folosesc elemente de bloc de carbon care sunt în general mai eficiente și au, de obicei, un rating de microni pentru îndepărtarea particulelor.

O varietate de substanțe diferite pot fi utilizate pentru a face carbon pentru filtre, inclusiv lemn și coajă de nucă de cocos, filtrele din coajă de nucă de cocos fiind mai eficiente, dar și mai scumpe.

  1. Filtre mecanice

Ideea de bază a filtrării mecanice este de a îndepărta fizic sedimentele, murdăria sau orice particule din apă folosind o barieră. Filtrele mecanice pot fi orice, de la o plasă de bază care filtrează resturile mari până la un filtru ceramic care are o structură de pori extrem de complexă pentru filtrarea ultrafină a organismelor patogene.

Un filtru care utilizează filtrarea mecanică va primi, de obicei, un rating de microni care indică cât de eficiente sunt filtrele în ceea ce privește dimensiunea particulelor pe care este capabil să le elimine. Evaluările comune pe care le puteți vedea includ:

  • 5 microni – Va elimina majoritatea particulelor vizibile cu ochiul liber.
  • 1 micron – Va elimina particulele care sunt prea mici pentru a fi văzute fără microscop.
  • 0,5 microni – Va elimina chisturile (giardia si cryptosporidium).
  1. Filtre de sechestrare

Sechestrarea este acțiunea de a izola chimic o substanță. Polifosfatul de calitate alimentară este utilizat în mod obișnuit în filtrele de inhibare a calcarului pentru a sechestra mineralele de calciu și magneziu care provoacă calcar și coroziune. Cu toate acestea, polifosfatul este introdus în general doar în cantități foarte mici și doar inhibă depunerile, mai degrabă decât eradicarea acestuia. Aceasta înseamnă că polifosfatul nu înmoaie apa, ci menține mineralele în soluție, prevenind formarea lor sub formă de calcar pe orice suprafață cu care intră în contact.

Datorită mineralelor dure încă prezente în apă, inhibarea calcarului nu este potrivită pentru toate aplicațiile. În schimb, dedurizarea apei folosind un proces precum schimbul de ioni este de obicei bună în zonele cu apă cu niveluri de alcalinitate de 180 ppm sau mai mult (apă foarte dură) și aplicațiile în care apa este menținută la o temperatură constantă de 95°C sau mai mult.

  1. Filtre de osmoză inversă

Osmoza inversă (RO) este procesul de îndepărtare a solidelor anorganice dizolvate (cum ar fi ionii de magneziu și calciu) din apă prin forțarea acesteia printr-o membrană semipermeabilă sub presiune, astfel încât apa să treacă, dar majoritatea contaminanților rămân în urmă. Osmoza inversă este o modalitate foarte eficientă de purificare a apei și este de obicei combinată cu o serie de alte filtre, cum ar fi un filtru mecanic (de sedimente) și un filtru de absorbție (cărbune activ), pentru a returna apa cu puțini contaminanți rămași.

Sistemele de osmoză inversă utilizează presiunea apei pentru a forța apa să treacă prin membrană, astfel încât nu utilizează electricitate, deși se produce o anumită cantitate de apă uzată care trebuie trimisă la canalizare. Filtrele suplimentare implicate în filtrarea apei în mai multe etape pot face o unitate de osmoză inversă mai scumpă decât alte metode de filtrare, dar în aplicațiile în care este nevoie de apă pură 99,9%, RO oferă cel mai bun nivel de filtrare disponibil, deoarece este din ce în ce mai folosit pentru tratarea apei produse. pentru cafea.

Întrebări & Răspunsuri

Care este cea mai bună apă de băut?

Când vine vorba de apa potabilă, există mulți factori de luat în considerare. Unii oameni preferă apa filtrată, în timp ce alții preferă apa de izvor. Există, de asemenea, cei care cred că apa de la robinet este cea mai sigură opțiune. Fiecare tip de apă are propriul set de beneficii și dezavantaje.

Apa filtrată este adesea considerată cea mai sigură opțiune, deoarece elimină contaminanții din apă. Cu toate acestea, filtrarea poate elimina, de asemenea, mineralele esențiale din apă, ceea ce o face mai puțin sănătoasă. Apa de izvor este filtrată în mod natural și conține minerale care sunt benefice pentru sănătate. Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, scumpă. Apa de la robinet este reglementată de guvern și trebuie să îndeplinească anumite standarde de siguranță. Cu toate acestea, unele persoane consideră că apa de la robinet nu este încă la fel de sigură ca alte opțiuni.

În cele din urmă, cea mai sigură apă potabilă este tipul care este cel mai potrivit pentru nevoile unei persoane. Unii oameni pot prefera apa filtrată din cauza purității sale, în timp ce alții pot prefera apa de izvor pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Ce se întamplă dacă schimb filtrele la interval mai mare decât cel recomandat?

În funcție de tipul de filtru de apă pe care îl aveți, este posibil ca schimbarea mai frecventă decât cea recomandată să nu vă aducă beneficii suplimentare. De fapt, poate fi chiar în detrimentul performanței filtrului. De exemplu, filtrele cu carbon trebuie să acumuleze un “strat de cărbune” pentru a funcționa eficient. Dacă schimbați filtrul prea frecvent, acest strat de cărbune nu va avea niciodată șansa să se formeze. Ca urmare, filtrul va fi mai puțin eficient în eliminarea impurităților din apă. În plus, schimbarea prea des a filtrului poate fi, de asemenea, risipitoare și costisitoare. Prin urmare, cel mai bine este să respectați recomandările producătorului atunci când vine vorba de schimbarea filtrului de apă.

Ce contaminanți elimină osmoza inversă?

Osmoza inversă este un proces utilizat pentru a elimina contaminanții din apă. Procesul funcționează prin forțarea apei prin intermediul unei membrane semipermeabile. Porii din membrană sunt suficient de mici pentru a permite moleculelor de apă să treacă prin ea, dar sunt prea mici pentru majoritatea contaminanților. Ca urmare, contaminanții rămân în urmă, iar apa devine mai curată. Osmoza inversă poate elimina o mare varietate de contaminanți, inclusiv bacterii, viruși, pesticide și metale grele. Contaminanții exacți care pot fi eliminați depind de tipul de membrană care este utilizat. Cu toate acestea, osmoza inversă nu este 100% eficientă în eliminarea tuturor contaminanților. Unele particule extrem de mici pot fi capabile să treacă prin membrană împreună cu moleculele de apă. În plus, osmoza inversă necesită o cantitate semnificativă de presiune pentru a funcționa eficient, ceea ce înseamnă că nu este întotdeauna o soluție practică pentru tratarea apei la scară largă. Cu toate acestea, rămâne una dintre cele mai populare metode de purificare a apei potabile.

Câtă apă produce un sistem de filtrare prin osmoza iversă?

Cantitatea de apă pe care o produce un sistem de filtrare prin osmoză inversă depinde de o serie de factori, inclusiv de dimensiunea sistemului, de sursa apei și de concentrația de contaminanți. În general, un sistem de filtrare prin osmoză inversă va produce între 2 și 10 galoane de apă filtrată pe zi (1 galon = 3.78 litri)). Cu toate acestea, sistemele mai mari pot produce până la 100 de galoane pe zi. În mod obișnuit, apa produsă de un sistem de filtrare prin osmoză inversă este potabilă. Cu toate acestea, este important ca apa să fie testată de un laborator certificat pentru a vă asigura că aceasta îndeplinește toate standardele de siguranță.

De Final

Dacă sunteți în căutarea celui mai bun filtru de apă potabilă, există câțiva factori pe care ar trebui să îi luați în considerare. Tipul de filtru, frecvența cu care trebuie înlocuit și prețul, toate acestea joacă un rol în găsirea filtrului potrivit pentru casa dvs. Am evidențiat câteva dintre filtrele noastre preferate și v-am oferit câteva sfaturi despre ce să căutați atunci când cumpărați unul. V-am convins că merită să cumpărați un filtru de apă potabilă? Spuneți-ne în comentariile de mai jos!

Surse

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4623834/
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.0c00004
https://web.mit.edu/watsan/Docs/Student%20Theses/Nepal/Sagara2000.pdf

Sursă imagine – https://pixabay.com/photos/water-cup-glass-tea-coffee-mint-5248696/

Citește și: Cele Mai Bune Cărucioare 3 in 1