Cele mai bune generatoare de curent – 2022

Care sunt cele mai bune generatoare de curent?

Introducere

Fenomenele meteorologice extreme care devin tot mai frecvente fac generatoarele de curent mai esențiale în fiecare zi. Dacă locuiți într-o regiune suburbană sau în zone izolate, cu siguranță vă confruntați cel puțin o dată pe an cu întreruperi de curent cauzate de furtună.

Când se întrerupe curentul, un generator vă poate menține casa încălzită, vă poate menține mâncarea rece și telefoanele încărcate. Datorită avansării tehnologiei, prețurile generatoarelor de curent sunt în scădere iar modelele disponibile sunt foarte variate, astfel că sunt din ce în ce mai comune în gospodăriile oamenilor.

Pentru a veni în ajutorul dumneavoastră vă punem la dispoziție informații esențiale care să vă ajute să alegeți cele mai bune modele de generatoare de curent.

Listă cu cele mai bune generatoare de curent în 2022:

#1 Senci SC15000TE EVO-ATS, 21 CP, 13.000 W putere maximă

Avantaje:

  • autonomie (50% putere): 11 ore;
  • panou de control rezistent la ploaie și praf;
  • senzor de suprasarcină cu auto-oprire.

Vezi oferta la eMAG

#2 Stanley SG7500B, 7500 W

Avantaje:

  • protectie suprasarcină;
  • modul AVR (Regulator Automat de Tensiune).

Vezi oferta la eMAG

#3 Könner&Söhnen KS10000E1/3, trifazic

Avantaje:

  • bateria se reîncarcă în timpul funcționării generatorului;
  • motor fiabil de marcă germană;
  • 15 h autonomie maximă.

Vezi oferta la eMAG

Citește și: Care sunt cele mai bune pistoale de vopsit auto?

Ghid de cumpărare

Înainte să achiziționați un generator de curent este important să știți cum și unde îl veți folosi. Ce tip de consumatori de electricitate aveți în locuința dumneavoastră? Ce tip de combustibil preferați? Doriți un generator de curent automat sau unul cu pornire manuală?

Alegerea corectă a unui generator de curent vă va asigura funcționarea echipamentelor alimentate electric în cazul unei întreruperi de curent. Alegerea greșită sau utilizarea necorespunzătoare pot reprezenta un risc de incendiu, electrocutare sau intoxicație cu monoxid de carbon. Din aceste motive trebuie să fiți foarte bine documentați înainte să vă instalați în gospodărie un generator de curent.

Alegerea unui generator depinde în principal de dimensiunea casei dumneavoastră cât și de consumatorii de electricitate pe care doriți să îi alimentați. O casă medie va avea nevoie de cel puțin 5000 până la 7500 wați pentru a permite funcționarea echipamentelor critice cum sunt frigiderul și centrala pentru apă caldă și căldură. Când calculați puterea pe care trebuie să o aibă generatorul pe care doriți să îl achiziționați este important să știți ce tip de consumatori doriți să alimentați.

Dacă sunt consumatori rezerviști – adică acei consumatori care la momentul pornirii consumă la fel ca în momentul funcționării (televizor, radio, cuptor electric), trebuie însumate puterile lor și astfel determinați de ce putere aveți nevoie pentru alimentare. În schimb, dacă sunt consumatori inductivi – adică vor consuma în momentul pornirii mai mult decât în regim de funcționare (cum sunt frigiderul, aerul condiționat, mașina de spălat rufe) trebuie să înmulțiți puterea acestora cu 2.5 și apoi le adunați. Un alt criteriu important este tensiunea furnizată. Acest criteriu este dat tot de consumatorii electrici. Dacă aceștia sunt monofazați (230 Volți) trebuie să alegeți un generator electric monofazat, iar dacă sunt trifazați (400 Volți și 230 Volți) trebuie să alegeți un generator electric trifazat.

Generatoarele de curent sunt acționate de motoare termice care funcționează cu benzină sau motorină. Generatoarele de curent cu motor alimentat cu benzină sunt mai ieftine, mai mici și mai silențioase, în timp ce generatoarele de curent cu motor alimentat cu motorină sunt mai fiabile iar combustibilul este mai ieftin.

De asemenea, este important să luați în considerare faptul că, deși generatoarele sunt cu siguranță o investiție importantă, au o durată limitată de viață. Majoritatea generatoarelor din gospodării au o durată de viață între 10000 și 30000 de ore. În acest caz, dacă îl veți folosi 100 de ore pe an, asta înseamnă că generatorul respectiv va fi funcțional între 10 și 30 de ani.

Există trei tipuri principale de generatoare de curent: staționar, portabil și cu invertor.

Generatoarele staționare

Sunt conectate în permanență la casă, trebuie instalate de un specialist și necesită mentenanță periodică. Acestea pot alimenta anumite circuite critice în timpul unei pene de curent (generatoare staționare de utilizare moderată) sau pot furniza energie pentru întreaga casă (generatoare staționare de utilizare majoră). Generatoarele staționare de utilizare majoră au costuri mai ridicate, acestea variind în funcție de putere, combustibil dar și alți factori.

Generatoarele portabile

Numite și generatoare de rezervă, acestea sunt folosite pentru furnizarea de energie pe perioade scurte de timp. Sunt de dimensiuni mai mici, putând fi transportate lejer în diverse locuri, costurile de achiziție sunt mai reduse comparativ cu generatoarele staționare, iar puterea de alimentare este mai mică. Acest tip de generatoare este potrivit pentru alimentarea câtorva electrocasnice esențiale pentru câteva ore, nu pentru alimentarea întregii locuințe. Aparatele se conectează direct la prizele standard de pe panoul frontal al generatorului.

Generatoarele cu invertor

Sunt de asemenea portabile, dar reprezintă o altă categorie deoarece tehnic sunt diferite de celelalte două categorii în ceea ce privește modul de funcționare. Ca și generatoarele staționare și mobile, generatoarele cu invertor generează curent alternativ, dar care apoi este convertit în curent continuu și inversat înapoi în curent alternativ. Această conversie și inversie a curentului este controlată de un circuit care acționează ca un filtru ce aplatizează supratensiunile și curăță unda sinusoidață (oscilantă) a curentului electric. Generatoarele cu invertor sunt mai eficiente comparativ cu cele staționare sau mobile, mai silențioase și mai economice în ceea ce privește consumul de combustibil. Design-ul compact și dimensiunile reduse permit utilizarea acestora cu succes pentru camping. Datorită tehnologiei mai avansate de funcționare și numeroaselor avantaje, costurile achiziționării unui generator cu invertor sunt mai ridicate.

Sursă imagine – https://pixabay.com/photos/light-bulb-incandescent-smoke-crack-503881/

Citește și: Cele mai bune aparate de sudură profesionale