Cele mai bune panouri fotovoltaice monocristaline – 2023

Care sunt cele mai bune panouri fotovoltaice monocristaline?

Introducere

Instalarea unui sistem de energie solară pentru locuința dumneavoastră este cu certitudine o investiție financiară inteligentă pentru viitor.

Această formă de energie regenerabilă, pe lângă beneficiile financiare pe care le oferă, fiind o sursă de energie gratuită, este prietenoasă cu mediul, cauzează mai puține pierderi de electricitate și vă face să nu mai fiți dependenți de un furnizor de energie electrică.

Achiziționarea unui astfel de echipament poate fi copleșitoare deoarece trebuie să țineți cont de calitatea modelului pe care îl alegeți, costuri și serviciu de instalare.

Listă cu cele mai bune panouri fotovoltaice monocristaline în 2023:

#1 Solarwatt

Avantaje:

  • garanție de 30 de ani de produs;
  • protecție 100% impotriva PID;
  • rezistență mecanică maximă;
  • cea mai mare fiabilitate a randamentului.

Vezi oferta la eMAG

#2 KlaussTech

Avantaje:

  • sticla de protecție este rezistentă la grindină;
  • rama panoului fotovoltaic este confecționată din aluminiu eloxat;
  • putere nominală de 100 wați.

Vezi oferta la eMAG

#3 Ever-Green 550 W

Avantaje:

  • pachet 40 bucati

Vezi oferta la eMAG

#4 LEAPTON SOLAR, LP182*182-M-60-MH

Avantaje:

  • coeficient de temperatură mai scăzut;
  • performanță mai mare în condiții umbrite;
  • producător japonez.

Vezi oferta la eMAG

Citește și: Care sunt cele mai bune ceasuri automatice?

Ghid de cumpărare

Există două componente principale care alcătuiesc un sistem de energie solară conectat la rețea: panourile solare în sine, care captează energia din lumina soarelui și invertorul, care transformă această energie într-o formă utilizabilă.

Unele modele includ, de asemenea, un sistem de monitorizare, care vă va permite să vedeți câtă putere creați și utilizați.

În ceea ce privește echipamentul, există trei criterii principale de care trebuie să țineți cont atunci când achiziționați panouri fotovoltaice: eficiența panourilor solare, durabilitatea și calitatea producătorului. Pe măsură ce tehnologia avansează, cercetătorii descoperă diferite metode prin care să facă panourile fotovoltaice din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic.

Dar, pe lângă calitatea panourilor pe care o vom aprofunda mai târziu, eficiența este influențată și de numărul de panouri fotovoltaice pe care le instalați pe proprietatea dumneavoastră. Este important să știți consumul zilnic pentru a ști numărul de panouri fotovoltaice de care aveți nevoie pentru o eficiență maximă.

Aflând consumul zilnic pe care îl aveți și împărțind numărul la puterea unui panou din modelul pe care doriți să îl achiziționați (panourile clasice au 250W) veți afla de câte panouri fotovoltaice aveți nevoie pentru a vă putea acoperi consumul. De asemenea, țineți cont că pentru a obține randamentul maxim panourile trebuie orientate către sud.

In ceea ce privește tipul de panouri fotovoltaice, există o varietate foarte mare pe piață. Printre cele mai populare, eficiente și versatile sunt panourile fotovoltaice monocristaline.

Acestea sunt închise la culoare și folosesc ca material conductor un cristal de siliciu de înaltă puritate tăiat în celule ce alcătuiesc un panou fotovoltaic. Panourile fotovoltaice monocristaline au cea mai mare durabilitate în timp.

Dar cum faceți cea mai bună alegere între numeroasele modele de panouri fotovoltaice monocristaline disponibile pe piață? Aici intervine cel de-al treilea criteriu menționat, respectiv calitatea producătorului.

Calitatea producătorului este extrem de importantă. Verificați cu atenție garanția și asigurarea pe care acesta o oferă. Mulți producători vor garanta că producția de energie a panourilor lor nu scade sub un anumit prag pe parcursul a douăzeci și cinci de ani.

În plus, mulți producători de panouri au o garanție pentru materiale în cazul în care panourile se defectează. Majoritatea panourilor fotovoltaice sunt foarte rezistente, dar dacă locuiți într-o zonă cu zăpadă din abundență sau vânt puternic, trebuie să vă asigurați că panourile pe care le instalați sunt proiectate să reziste condițiilor climatice din zona dumneavoastră.

Căutați panouri care îndeplinesc standardul IEC 61215, care este un standard de fiabilitate stabilit de Comisia Electrotehnică Internațională (IEC). Panourile care îndeplinesc acest standard au fost supuse unui test de stres accelerat în exterior iar trecerea acestui test garantează durabilitatea produsului.

Care este cel mai bun invertor?

Așa cum am menționat anterior, invertorul este componenta responsabilă de convertirea energiei solare în energie utilizabilă, adică transformă curentul continuu în curent alternativ.

Există trei tipuri generale de invertoare: invertoare on-grid, off-grid și hibrid. Dacă veți rămâne conectat la un furnizor de energie electrică, acest tip de invertor este alegerea cea mai potrivită.

Nu este dispus cu baterie, însă dacă panourile solare vor produce mai mult curent decât are nevoie locuința dumneavoastră, surplusul va fi distribuit în rețeaua publică.

Un real dezavantaj este acela că în caz de întreruperi de curent de la furnizor, invertorul on-grid nu mai produce curent pentru a nu reprezenta un pericol prin furnizarea de curent în rețea în cazul unor defecțiuni.

Invertoarele off-grid sunt ideale dacă locuiți în zone izolate și nu aveți acces la rețeaua electrică. Acestea sunt dotate cu o baterie care va stoca surplusul de energie pentru consumul ulterior.

Există două tipuri de invertoare off-grid, respectiv cu undă sinusoidală pură (când unda sinusoidală curge în unde uniforme) și cu undă sinusoidală modificată (când unda sinusoidală curge în unde pătrate și groase). Invertoarele cu undă sinusoidală pură sunt mai bune pentru siguranța electrocasnicelor datorită undelor care curg uniform asemenea curentului de rețea.

Cel de-al treilea tip de invertoare, după cum le spune și numele, sunt o combinație de invertoare on și off-grid. Acestea permit atât stocarea curentului la nivelul bateriei pentru a-l consuma ulterior, cât și distribuirea lui în rețeaua publică.

În ceea ce privește prețut, nu există alegeri bune sau alegeri mai puțin bune. Totul depinde de bugetul de care dispuneți, și în orice caz trebuie să fiți dispuși să faceți compromisuri.

Dacă veți opta pentru panouri „premium” de cea mai înaltă calitate care sunt cele mai eficiente dar și cele mai scumpe, trebuie să țineți cont de faptul că și ele au o durată limitată de viață.

În schimb, dacă veți dori să economisiți și veți opta pentru panouri solare ieftine, acestea vor produce mai puțină energie electrică decât potențialul pe care l-ar avea panourile mai scumpe.

Alegerea trebuie să fie influențată și de scopul final pentru care doriți să le achiziționați. Doriți să vă atenuați costurile pentru energie electrică? Doriți să eliminați complet furnizorul de curent actual? Sau doriți să distribuiți energie în rețeaua electrică?

Întrebări & Răspunsuri

Care este diferența dintre panourile solare și panourile fotovoltaice?

Panourile solare sunt dispozitive care sunt folosite pentru a transforma lumina soarelui în energie electrică. Acestea constau dintr-o serie de celule care absorb lumina și care generează curent electric atunci când sunt expuse la lumina soarelui. Pe de altă parte, panourile fotovoltaice sunt dispozitive care prelevează radiația solară și o transformă în energie electrică.

În majoritatea cazurilor, panourile fotovoltaice sunt fabricate din siliciu, un material care absoarbe foarte bine lumina. Atunci când siliciul este expus la lumina solară, acesta produce o sarcină electrică care poate fi valorificată pentru a alimenta dispozitive electrice. Atât panourile solare, cât și cele fotovoltaice sunt utilizate într-o varietate de aplicații, inclusiv pentru alimentarea locuințelor și a întreprinderilor, pentru iluminarea zonelor exterioare și chiar pentru încărcarea vehiculelor electrice.

Care sunt mai bune?

Atât sistemele fotovoltaice, cât și cele termice solare au avantajele și dezavantajele lor. Panourile fotovoltaice sunt, de obicei, mai eficiente decât sistemele solare termice, dar tind, de asemenea, să fie mai scumpe. Pe de altă parte, sistemele solare termice sunt mai puțin costisitoare, dar mai puțin eficiente.

De Final

Energia solară devine din ce în ce mai populară în fiecare an. Este o modalitate excelentă de a reduce amprenta de carbon și de a economisi bani pe factura de electricitate. Dacă vă gândiți să treceți la energia solară, vă putem ajuta! Am compilat cele mai bune panouri fotovoltaice de pe piață pentru a vă facilita găsirea sistemului perfect pentru casa sau afacerea dumneavoastră.

Surse

https://bank.raiffeisen.ro/ro/sustenabilitate/panouri-fotovoltaice/despre-energia-verde/10-beneficii-ale-panourilor-fotovoltaice.html
https://www.ferroli.com/ro/news/totul-despre-panourile-solare-costuri-si-beneficii
https://www.roinstalatii.ro/blog/avantajele-panourilor-solare-a107

Sursă imagine – https://pixabay.com/photos/photovoltaic-system-solar-2742302/

Citește și: Cea mai buna masina de tuns caini