Top Cele Mai Bune Soiuri De Roșii Pentru Solar – 2024

Care sunt cele mai bune soiuri de roșii pentru solar?

Introducere

Dacă nu ați gustat niciodată o roșie parfumată, coaptă în bătaia soarelui, proaspăt recoltată din propria dumneavoastră grădină, atunci nu ați mâncat până acum o roșie adevărată!

Odată ce veți încerca o astfel de roșie nu veți mai putea privi niciodată cu aceeași ochi roșiile pe care le cumpărați din supermarket.

Roșiile sunt culturi fragede de sezon cald, care iubesc soarele și nu tolerează înghețul, astfel că cel mai bine este să le plantați după ce vremea s-a încălzit, sau să vă construiți un solar în grădina dumneavoastră pentru obținerea unei recolte timpurii!

Înainte de a enumera cele mai bune roșii pentru solar, iată de ce e important sa le consumi in fiecare zi.

Informații despre beneficii și valoare nutritională:

Puterea Antioxidantilorcele mai bune soiuri de rosii pentru solar

Una dintre cele mai notabile proprietăți ale lor este abundenta de antioxidanți pe care o oferă. Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau încetini daunele la nivelul celulelor din corpul nostru.

Acestea sunt esențiale pentru a menține organismul sănătos și pentru a lupta împotriva unei serii de boli cronice.

În primul rând, roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina E. Vitamina E este un antioxidant puternic care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi.

Această vitamină joacă un rol crucial în menținerea sănătății pielii și a ochilor și poate contribui la întărirea sistemului imunitar.

În al doilea rând, vitamina C, un alt antioxidant prezent în roșii, este esențială pentru sănătatea generală.

Contribuie la formarea colagenului, o proteină care ajută la menținerea integrității pielii, vaselor de sânge, tendoanelor și ligamentelor. De asemenea, vitamina C poate ajuta la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar și la absorbția fierului din alimente.

Beta-carotenul este un alt antioxidant puternic găsit în roșii. Organismul nostru transformă beta-carotenul în vitamina A, care este vitală pentru sănătatea ochilor și a pielii, precum și pentru funcția sistemului imunitar.

Beneficii pentru Sănătatea Cardiovascularăcele mai productive soiuri de rosii

Licopenul este un carotenoid care dă roșiilor culoarea lor roșie caracteristică.

Studiile indică faptul că licopenul poate avea proprietăți protectoare pentru inimă. Acest antioxidant a fost asociat cu scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”), care la niveluri ridicate poate duce la blocarea arterelor și la apariția bolilor de inimă.

De asemenea, licopenul poate ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge, reducând astfel riscul de accident vascular cerebral și atac de cord.

Pe de altă parte, vitamina C, un alt antioxidant prezent în roșii, poate contribui la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare prin mai multe mecanisme.

Sănătatea Pieliicele mai bune rosii pentru solar

Roșiile sunt un aliment esențial nu doar pentru o alimentație echilibrată, dar și pentru îngrijirea pielii. Aceste fructe ușor de găsit în orice sezon sunt o sursă bogată de vitamine și antioxidanți care aduc numeroase beneficii pentru piele.

Este cunoscut faptul că vitamina C stimulează producția de colagen, o proteină care ajută la menținerea elasticității și fermității pielii. În plus, vitamina C este un antioxidant puternic care protejează pielea de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii.

Roșiile conțin și alte vitamine și minerale benefice pentru piele, precum vitamina A, vitamina E, vitamina B6, tiamina, niacina, magneziu, fosfor și cupru. Toate acestea contribuie la o stare perfectă de sănătate a pielii, stimulând regenerarea celulelor și contribuind la un ten luminos și sănătos.

Așadar, fie că le consumați proaspete în salate, le adăugați în supe sau sosuri, sau le aplicați direct pe piele sub formă de măști naturale, roșiile pot fi un aliat de nădejde în obținerea unei piele frumoase și sănătoase.

Impactul Asupra Sănătății Ocularesoiuri de rosii pentru solar

Roșiile sunt cunoscute pentru beneficiile lor în ceea ce privește sănătatea inimii și a pielii, însă nu toată lumea știe că aceste fructe roșii și suculente pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății oculare.

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina A. Această vitamină este esențială pentru vederea sănătoasă, deoarece ajută la formarea pigmentului vizual din retina care permite ochilor să funcționeze corect în lumină slabă.

Deficiența de vitamina A poate duce la o serie de probleme de vedere, inclusiv orbirea nocturnă, uscăciunea ochilor și chiar orbirea.

Roșiile conțin și beta-caroten, un carotenoid care este transformat de organism în vitamina A. Beta-carotenul este, de asemenea, un antioxidant puternic care poate proteja ochii de stresul oxidativ, un factor major care contribuie la dezvoltarea bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară și cataracta.

În continuare veți afla care sunt recomandările de bază pentru începerea unei culturi timpurii de roșii, dar și care sunt cele mai bune soiuri.

Listă cu cele mai bune soiuri de roșii pentru solar în 2024:

#1 Momini Salzi (lacrimile fetei)Momini Salzi (lacrimile fetei)

Avantaje:

  • roșiile au o tărie medie, netede și sunt cărnoase;
  • greutate medie de 350-500 g, ajungând si la 1kg;
  • fructele sunt în formă de inima alungită.

Vezi oferta la eMAG

#2 Inima de bivolInima de bivol

Avantaje:

  • perioada de vegetație în jur de 120-130 de zile;
  • fructele au greutatea medie de 0.4-1 Kg;
  • se caracterizează prin fructe foarte mari și gust excelent.

Vezi oferta la eMAG

#3 Rozov GigantRozov Gigant

Avantaje:

  • fructele au o greutate cuprinsă între 500 grame și 1.5 kilograme.

Vezi oferta la eMAG

#4 Rosii Cherry Idil-NegruRosii Cherry Idil-Negru

Avantaje:

  • perfect pentru creștere în containare;
  • soi timpuriu nedeterminat.

Vezi oferta la eMAG

Citește și: Care sunt cele mai bune cărți de dezvoltare personală?

Ghid de cumpărare

Pentru a crește o cultură de roșii cu succes, aveți nevoie, în primul rând de un pământ bogat și fertil, dar și de un loc bine însorit și adăpostit. În majoritatea regiunilor, solul nu este suficient de cald pentru a planta roșii în aer liber până la sfârșitul primăverii – începutul verii, iar cel mai indicat este ca atunci când începeți o cultură de roșii să achiziționați transplanturi, nu semințe, pentru un rezultat mai rapid.

Dacă sunteți o persoană răbdătoare și perseverentă, puteți să obțineți propriile transplanturi, varietatea de semințe din care aveți de ales fiind mult mai mare față de disponibilitatea transplanturilor, deoarece semințele, dacă sunt corespunzător ambalate, pot fi tranzacționate în întreaga lume.

Dacă totuși vă decideți să achiziționați transplanuri, există câteva reguli generale care să vă asigure reușita unei culturi ca la carte. În primul rând, indiferent de soiul din care fac parte, transplanturile nu trebuie să aibă frunzele îngălbenite sau să prezinte pete și alte daune. Ele trebuie să fie relativ tinere, dar nu foarte mici, pentru a putea rezista în cultură – aproximativ de dimensiunile unui creion.

Tulpinile trebuie să fie drepte pe cât se poate de grose și de culoare verde închis. După ce le-ați plantat trebuie să vă asigurați că sunt udate regulat, iar odată ce înfloresc le puteți adăuga un îngrășământ bogat în potasiu. Recoltarea roșiilor durează de la 60 la peste 100 de zile, în funcție de soi și de condițiile de mediu.

Ce soiuri să alegeți pentru cultura dumneavoastră?

În general oamenii care cultivă roșii pentru propria gospodărie preferă soiurile tradiționale care se înmulțesc natural prin colectarea semințelor din cele mai multe exemplare și plantarea lor în anul următor. Pe de altă parte, legumicultorii de profesie care produc roșii în cantități mari destinate vânzării sunt de părere că hibrizii reprezintă o opțiune mai bună pentru obținerea de producții bogate. De-a lungul timpului, cercetătorii cât și pasionații de legumicultură au încrucișat diverse soiuri pentru a crea hibrizi superiori.

Pe piața agricolă Românească și nu numai, există numeroase soiuri și hibrizi de tomate care promit roșii mari, gustoase, rezistente la condițiile climatice și la dăunători, și care au o maturare timpurie și o perioadă de recoltare cât mai lungă. Înainte de a cumpăra soiul de roșii potrivit, trebuie să stabiliți ce tip de cultură doriți să practicați. Vă doriți ca roșiile să fie coapte și gata de vânzare înaintea tuturor, deci o cultură timpurie? Doriți ca roșiile să fie mari și gustoase? Mai tari pentru a rezista la transport? Sau poate suculente pentru a fi folosite la producția de bulion și alte sosuri?

Mulți hibrizi de pe piața tomatelor sunt potriviți pentru a fi cultivați atât în solarii cât și în aer liber. Aceștia sunt modificați genetic pentru a fi rezistenți la diverse virusuri care pot să vă distrugă cultura, cum ar fi virusul mozaicul tomatelor sau la unii fungi cum ar fi Verticillium sp. Aceste mutații vă vor permite să dețineți o cultură rezistentă care să vă ofere în final roadele pe care o depuneți.

Dacă optați pentru plantarea unor roșii hibrid trebuie să știți că sterilitatea este caracteristica principală a plantelor hibrid, ceea ce înseamnă că nu veți putea colecta semințe de la roșiile obținute pentru a le planta în anul următor. Acestea nu vor fi productive.

Hibridul Rugby F1

În țara noastră cei mai cunoscuți și utilizați hibrizi sunt cei proveniți din Bulgaria. Un astfel de exemplu este hibridul Rugby F1, un exemplu foarte apreciat de legumicultorii din România și nu numai, și unul dintre cele mai bune tipuri de hibrizi pentru solar. Are o creștere timpurie iar roșiile obținute sunt excelente atât pentru făcut bulion, de făcut salată sau de pus la murat.

Atenție însă, deoarece un astfel de hibrid poate fi comercializat de mai multe branduri, având diferite variațiuni. Din acest motiv, cât și sub influența condițiilor de mediu, doi agricultori din reugiuni diferite ale țării, care au achiziționat de la producători diferiți acest tip de hibrid de tomate pot obține culturi ușor diferite. Poate că știați deja faptul că producem și noi hibrizii noștri în județul Buzău, la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură. Printre cei mai populari hibrizi sunt Siriana F1 și 1600 de Buzău.

Soiul tradițional Inimă de Bou

În ceea ce privește soiurile tradiționale, cele mai apreciate, atât pentru grădină cât și pentru solar sunt Roșiile Gigantice, Roșiile de Țigănești și soiul Inimă de Bou. Roșiile Gigantice sunt semi-timpurii, tradiționale românești, extrem de gustoase ce pot ajunge până la 2 kg/ roșie. Roșiile de Țigănești sunt originale din județul Teleorman foarte cărnoase și productive.

Ating dimensiuni de 150-200g. Soiul inimă de bou reprezintă și el o varietate tradițională de roșii cu creștere semi-timpurie, ce se caracterizează prin forma de inimă, cu pulpă fondantă, dimensiuni medii – undeva la 200-400g și foarte guastoase. Avantajul soiurilor tradiționale este că le puteți păstra de la an la an prin colectarea semințelor.

Soiuri de roșii rezistente la boli

Rezistența la boli este un factor crucial atunci când alegeți soiul de roșii pe care să-l cultivați. Aceasta nu doar că asigură o recoltă bună, dar ajută și la reducerea efortului și costurilor asociate cu tratamentul bolilor. Aici vom discuta despre cele mai rezistente soiuri de roșii și cum să le protejați de boli comune.

În primul rând, aș dori să vă prezentez soiul de roșii Marmande. Acest soi a cucerit mulți cultivatori de tomate datorită productivității sale ridicate și rezistenței la boli. Marmande este un soi nedeterminat de roșii, ceea ce înseamnă că va continua să crească și să producă fructe până când condițiile meteorologice nu mai permit. Rosiile Marmande sunt de dimensiuni mari și au o formă ușor neregulată, specifică roșiilor heirloom.

Un alt soi remarcabil este Honey Moon F1. Este un hibrid de roșii roz, apreciat pentru aspectul său atractiv și rezistența la boli. Honey Moon F1 produce fructe de mărime medie, cu o culoare roz intens și un gust dulceag, foarte plăcut.

Pentru cei care cultivă roșii în condiții de căldură intensă, soiurile “Babylon F1”, “Alcazar F1”, “Chelbas F1” și “Fantomas F1” sunt rezistente la căldură și boli. Aceste soiuri sunt ideale pentru grădinarii care trăiesc în zone cu veri toride, unde alte soiuri de roșii ar putea avea dificultăți.

De asemenea, merită menționat un nou soi de roșii testat în comuna dâmbovițeană Băleni. Acest soi este nu numai rezistent la boli, dar produce și roșii mari și atractive.

În Moldova, savanții de la Academia de Științe au creat noi soiuri de tomate care sunt rezistente la îngheț, secetă și boli. Aceste legume au o productivitate ridicată, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru cultivatorii care se confruntă cu condiții meteorologice dificile.

De Final

Fie că v-ați decis să plantați tomate hibrid sau soiuri tradiționale, este foarte important să achiziționați semințele din surse verificate, de la branduri cunoscute și apreciate în rândul legumicultorilor pentru a evita situațiile neplăcute în care munciți un sezon întreg pentru ca în final producția să fie mult sub așteptările dumneavoastră!

Sursă de imagine – https://pixabay.com/photos/tomatoes-fruits-food-fresh-healthy-3520004/

Citește și: Cele mai bune tuburi pentru țigări