Cele mai bune soiuri de roșii pentru solar – 2023

Care sunt cele mai bune soiuri de roșii pentru solar?

Introducere

Dacă nu ați gustat niciodată o roșie parfumată, coaptă în bătaia soarelui, proaspăt recoltată din propria dumneavoastră grădină, atunci nu ați mâncat până acum o roșie adevărată!

Odată ce veți încerca o astfel de roșie nu veți mai putea privi niciodată cu aceeași ochi roșiile pe care le cumpărați din supermarket.

Roșiile sunt culturi fragede de sezon cald, care iubesc soarele și nu tolerează înghețul, astfel că cel mai bine este să le plantați după ce vremea s-a încălzit, sau să vă construiți un solar în grădina dumneavoastră pentru obținerea unei recolte timpurii!

În continuare veți afla care sunt recomandările de bază pentru începerea unei culturi timpurii de roșii, dar și care sunt cele mai bune soiuri.

Listă cu cele mai bune soiuri de roșii pentru solar în 2023:

#1 Momini Salzi (lacrimile fetei)

Avantaje:

  • roșiile au o tărie medie, netede și sunt cărnoase;
  • greutate medie de 350-500 g, ajungând si la 1kg;
  • fructele sunt în formă de inima alungită.

Vezi oferta la eMAG

#2 Inima de bivol

Avantaje:

  • perioada de vegetație în jur de 120-130 de zile;
  • fructele au greutatea medie de 0.4-1 Kg;
  • se caracterizează prin fructe foarte mari și gust excelent.

Vezi oferta la eMAG

#3 Rozov Gigant

Avantaje:

  • fructele au o greutate cuprinsă între 500 grame și 1.5 kilograme.

Vezi oferta la eMAG

#4 Rosii Cherry Idil-Negru

Avantaje:

  • perfect pentru creștere în containare;
  • soi timpuriu nedeterminat.

Vezi oferta la eMAG

Citește și: Care sunt cele mai bune cărți de dezvoltare personală?

Ghid de cumpărare

Pentru a crește o cultură de roșii cu succes, aveți nevoie, în primul rând de un pământ bogat și fertil, dar și de un loc bine însorit și adăpostit. În majoritatea regiunilor, solul nu este suficient de cald pentru a planta roșii în aer liber până la sfârșitul primăverii – începutul verii, iar cel mai indicat este ca atunci când începeți o cultură de roșii să achiziționați transplanturi, nu semințe, pentru un rezultat mai rapid.

Dacă sunteți o persoană răbdătoare și perseverentă, puteți să obțineți propriile transplanturi, varietatea de semințe din care aveți de ales fiind mult mai mare față de disponibilitatea transplanturilor, deoarece semințele, dacă sunt corespunzător ambalate, pot fi tranzacționate în întreaga lume.

Dacă totuși vă decideți să achiziționați transplanuri, există câteva reguli generale care să vă asigure reușita unei culturi ca la carte. În primul rând, indiferent de soiul din care fac parte, transplanturile nu trebuie să aibă frunzele îngălbenite sau să prezinte pete și alte daune. Ele trebuie să fie relativ tinere, dar nu foarte mici, pentru a putea rezista în cultură – aproximativ de dimensiunile unui creion.

Tulpinile trebuie să fie drepte pe cât se poate de grose și de culoare verde închis. După ce le-ați plantat trebuie să vă asigurați că sunt udate regulat, iar odată ce înfloresc le puteți adăuga un îngrășământ bogat în potasiu. Recoltarea roșiilor durează de la 60 la peste 100 de zile, în funcție de soi și de condițiile de mediu.

Ce soiuri să alegeți pentru cultura dumneavoastră?

În general oamenii care cultivă roșii pentru propria gospodărie preferă soiurile tradiționale care se înmulțesc natural prin colectarea semințelor din cele mai multe exemplare și plantarea lor în anul următor. Pe de altă parte, legumicultorii de profesie care produc roșii în cantități mari destinate vânzării sunt de părere că hibrizii reprezintă o opțiune mai bună pentru obținerea de producții bogate. De-a lungul timpului, cercetătorii cât și pasionații de legumicultură au încrucișat diverse soiuri pentru a crea hibrizi superiori.

Pe piața agricolă Românească și nu numai, există numeroase soiuri și hibrizi de tomate care promit roșii mari, gustoase, rezistente la condițiile climatice și la dăunători, și care au o maturare timpurie și o perioadă de recoltare cât mai lungă. Înainte de a cumpăra soiul de roșii potrivit, trebuie să stabiliți ce tip de cultură doriți să practicați. Vă doriți ca roșiile să fie coapte și gata de vânzare înaintea tuturor, deci o cultură timpurie? Doriți ca roșiile să fie mari și gustoase? Mai tari pentru a rezista la transport? Sau poate suculente pentru a fi folosite la producția de bulion și alte sosuri?

Mulți hibrizi de pe piața tomatelor sunt potriviți pentru a fi cultivați atât în solarii cât și în aer liber. Aceștia sunt modificați genetic pentru a fi rezistenți la diverse virusuri care pot să vă distrugă cultura, cum ar fi virusul mozaicul tomatelor sau la unii fungi cum ar fi Verticillium sp. Aceste mutații vă vor permite să dețineți o cultură rezistentă care să vă ofere în final roadele pe care o depuneți.

Dacă optați pentru plantarea unor roșii hibrid trebuie să știți că sterilitatea este caracteristica principală a plantelor hibrid, ceea ce înseamnă că nu veți putea colecta semințe de la roșiile obținute pentru a le planta în anul următor. Acestea nu vor fi productive.

Hibridul Rugby F1

În țara noastră cei mai cunoscuți și utilizați hibrizi sunt cei proveniți din Bulgaria. Un astfel de exemplu este hibridul Rugby F1, un exemplu foarte apreciat de legumicultorii din România și nu numai, și unul dintre cele mai bune tipuri de hibrizi pentru solar. Are o creștere timpurie iar roșiile obținute sunt excelente atât pentru făcut bulion, de făcut salată sau de pus la murat.

Atenție însă, deoarece un astfel de hibrid poate fi comercializat de mai multe branduri, având diferite variațiuni. Din acest motiv, cât și sub influența condițiilor de mediu, doi agricultori din reugiuni diferite ale țării, care au achiziționat de la producători diferiți acest tip de hibrid de tomate pot obține culturi ușor diferite. Poate că știați deja faptul că producem și noi hibrizii noștri în județul Buzău, la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură. Printre cei mai populari hibrizi sunt Siriana F1 și 1600 de Buzău.

Soiul tradițional Inimă de Bou

În ceea ce privește soiurile tradiționale, cele mai apreciate, atât pentru grădină cât și pentru solar sunt Roșiile Gigantice, Roșiile de Țigănești și soiul Inimă de Bou. Roșiile Gigantice sunt semi-timpurii, tradiționale românești, extrem de gustoase ce pot ajunge până la 2 kg/ roșie. Roșiile de Țigănești sunt originale din județul Teleorman foarte cărnoase și productive.

Ating dimensiuni de 150-200g. Soiul inimă de bou reprezintă și el o varietate tradițională de roșii cu creștere semi-timpurie, ce se caracterizează prin forma de inimă, cu pulpă fondantă, dimensiuni medii – undeva la 200-400g și foarte guastoase. Avantajul soiurilor tradiționale este că le puteți păstra de la an la an prin colectarea semințelor.

De Final

Fie că v-ați decis să plantați tomate hibrid sau soiuri tradiționale, este foarte important să achiziționați semințele din surse verificate, de la branduri cunoscute și apreciate în rândul legumicultorilor pentru a evita situațiile neplăcute în care munciți un sezon întreg pentru ca în final producția să fie mult sub așteptările dumneavoastră!

Sursă de imagine – https://pixabay.com/photos/tomatoes-fruits-food-fresh-healthy-3520004/

Citește și: Cele mai bune tuburi pentru țigări